Belföld

A migrációs megállapodással zsarolják Európát a törökök

A török Európa-ügyi miniszter szerint nagy veszélybe került az egyezmény, mert azon vitáznak, hogy Törökország teljesítette-e a vízumkényszer eltörlésének feltételeit.

Nagy veszélybe került az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény azáltal, hogy a felek azon vitatkoznak, Ankara teljesítette-e az uniós vízumkényszer eltörlésére vonatkozó feltételeket – mondta Volkan Bozkir európai ügyekért felelős török miniszter.

Bozkir az Európai Parlament elnökével, Martin Schulz-cal tárgyalt Strasbourgban. A tanácskozás után azt mondta, nagy veszélyben van minden megállapodás, amit „a bizalomra, jó szándékra, felelősségvállalásra alapozva, politikai kockázatokat vállalva eddig sikerült elérni”.

Ezzel arra reagált, hogy Schulz szerdán kijelentette: az Európai Parlament nem tárgyal a Törökországgal szembeni vízumkötelezettség megszüntetéséről, ha a török fél nem teljesíti a feltételeket.

Az EU egyebek mellett azt szeretné elérni, hogy Törökország változtasson a terrorizmus elleni küzdelemre vonatkozó szabályozásán. Erre Recep Tayyip Erdogan államfő agresszív vádaskodással reagált, kijelentve, hogy az európai országok nyújtanak biztonságos menedékhelyet terrorszervezetek politikai szárnyainak, és kijelentette, hogy nem fogad el tanácsokat az uniótól. Felszólította viszont az EU-t, hogy az szigorítson a terrorellenes törvényein.

Az Európai Parlament szerdai, strasbourgi plenáris ülésén a képviselők politikai hovatartozástól függetlenül azt hangsúlyozták, hogy a migrációs nyomás csökkentése érdekében sem szabad eltérni a vízumliberalizáció szabályaitól, Törökországnak ugyanazon feltételeknek kell megfelelnie, mint minden más országnak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik