Belföld

Átírnák a törvényeket Kiss László miatt

A gyerekek közelébe sem engednék a szexuális bűnözőket.

Az LMP a szexuális bűncselekményekkel szembeni hatékonyabb fellépéshez módosítaná a szakképzési és a felsőoktatási törvényt, illetve a Büntető Törvénykönyvet.

Szél Bernadett és Ikotity István javaslata szerint a szakképzésről szóló törvény kiegészülne azzal, hogy már fel sem vehetnék gyermekek nevelésével, gondozásával, felügyeletével, edzésével összefüggő szakképzésbe azt, akit

az élet, a testi épség, a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmény vagy kiskorú veszélyeztetése elkövetéséért jogerősen elítéltek, és a hátrányos jogkövetkezmények alól még nem mentesült.

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt ugyanígy átírnák. Szexuális bűnözők nem tanulhatnának tovább pedagógusként, edzőként, orvosként.

A Büntető Törvénykönyv úgy módosulna, hogy a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmény elkövetője, illetve a kiskorút veszélyeztető eltiltható legyen bármely olyan foglalkozástól, egyéb tevékenységtől,

amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll.

Az LMP képviselői szerint a közelmúltban nagy közfigyelmet kapó ügyek rámutattak, hogy

a múltban elkövetett nemi élet szabadsága elleni bűncselekmények a társadalom által elvárt következmények nélkül maradhattak.

A kiskorúak védelmének feltétlen érvényesüléséhez azonban fontos, hogy a jövőben a pedagógusi, orvosi, sportedzői, gyermekgondozói képzést az ezen hivatásokkal összeegyeztethetetlen bűncselekmények elkövetői meg se kezdhessék.

A közelmúltban Kiss László ügyén kívül is több olyan eset is napvilágot látott, ahol orvost, tanárt gyanúsítottak szexuális bűncselekményekkel. A 18 éven aluliak gondozására, nevelésére, gyógykezelésére, felügyeletére jogosító tevékenységektől az eltiltást kiterjesztenék azokra az esetekre is, amikor a sértett nagykorú volt. Így ugyanis a bíró — a bűncselekmény súlyát, az elkövető cselekményét, személyes tulajdonságait is mérlegelve — a súlyos szexuális bűncselekmények elkövetőit hosszabb időre vagy akár végleg is eltilthatná a gyermekekkel való hivatásszerű foglalkozástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik