Belföld

14 év fegyházat kapott a kurjantópusztai baltás gyilkos

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a korábbi ítéletet.

Az emberöléssel vádolt szatmárnémeti vádlott jogerős büntetése 14 év fegyház, Magyarország területéről történő 10 év kiutasítás, és 11 ezer forint értékre történő vagyonelkobzás lett. Az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye. A Kecskeméti Törvényszék nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek a román állampolgárt, de az ítélet ellen az ügyész, a vádlott és védője is fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A román állampolgárságú, jelenleg Romániában egy 2010-ben elkövetett emberölés miatt fegyházbüntetését töltő vádlott 2007. május 1-jén érkezett Magyarországra. A kecskeméti vasútállomásról felhívta ismerősét, hogy segítsen neki szállást keresni. Ezzel az ismerősével már korábban is beszélt telefonon, amikor kérte, hogy magyarországi munkavállalás és szállás ügyében segédkezzen, mert sürgősen távoznia kell Romániából egy verekedés miatt.

A vádlott végül egy kurjantópusztai tanyán kapott szállást, ahol a sértett D. Z. is lakott. A férfi felajánlotta a vádlottnak, hogy néhány napig lakhat nála, amíg más szállást és munkát nem talál. A sértett a tanyán rendezetlen, szegényes körülmények között, zárkózottan élt, alkoholista életmódot folytatott, szociális segélyből, alkalmi munkából tartotta el magát.

2007. május 1-je és 4-e között a vádlott a sértett tanyáján volt, de nem keresett se munkát, se szállást, a sértett tartotta el. Minden nap közösen italoztak. A sértett több embernek is panaszkodott arra, hogy a vádlott élősködik rajta, ezért el akarja küldeni. 2007. május 4-én a sértett felvette a fülöpszállási önkormányzat havi 4.500 forintos segélyét, majd ittasan hazatért, ahol a vádlottal együtt folytatta az italozást, a sértett lerészegedett.

Később közölte a vádlottal, hogy tovább nem hajlandó eltartani. A két férfi összevitatkozott, a vádlott felkapta a tűzhely mellett lévő fejszét és azzal kétszer lesújtott a sértett fejére, aki belehalt sérüléseibe.

A vádlott a holttestet kihúzta a tanya udvarára, egy ásott kúthoz vonszolta, majd a kb. öt méter mély vízbe dobta. A kútban lévő holttestre az áldozat ruháit dobta, hogy elrejtse. Ezt követően átöltözött, lemosakodott, hogy eltüntesse a vérnyomokat, majd értékek után kutatott. Magához vette a sértett 5 ezer forint értékű mobiltelefonját és mintegy 6 ezer forintot, majd távozott a helyszínről.

Május 5-én az apjától – aki Magyarországon élt, de fiával csak nagyon ritkán tartotta a kapcsolatot – kért pénzből visszatért Romániába. A sértett holttestét május 26-án a közelben lakók találták meg. A vádlott a bűncselekmény elkövetését mindvégig tagadta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik