Belföld

Megszólalt a Kiss Lászlóékat a nemi erőszak után kihallgató rendőr

A szombati Fókusz Pluszban és a vasárnapi RTL híradóban beszélt a nő, akit Kiss László korábbi úszókapitány 1961-ben két társával együtt megerőszakolt. Takáts Zsuzsanna azt mondta, 55 éve nem ő volt az élsportoló úszók egyetlen áldozata, egy nappal azután, hogy őt megerőszakolták, egy másik lánnyal Kiss ugyanazt próbálta tenni. Akkor is társai segítettek lefogni az áldozatot. A lány késve kért segítséget, ezért nem lett az esetből rendőrségi ügy.

A vádiratban azonban benne van, hogy Kiss ellen fiatal lánnyal szembeni erőszakos cselekményért fegyelmi eljárás indult az uszodában és komoly büntetést kapott.

Kiss néhány hete úgy fogalmazott, már kikérte a per aktáit, új jogi eljárás keretében szeretné bebizonyítani, hogy koncepciós szempontok alapján született meg 1961-ben és ’62-ben az elsőfokú és a jogerős ítélet.

Nem lesz könnyű dolga

A Népszabadságnak megszólalt az úszókat egykor kihallgató rendőrtiszt, aki később újságíró lett. Martinkó Károly azt mondta, Kissnek nem lesz könnyű dolga.

Korábban a védelem azt állította, hogy a rendőrségen befolyásolták a tanúkat, köztük azt a karbantartó kőművest is, akinek vallomása perdöntő lehetett volna Kiss egyik tettestársa, Lantos László szerepének tisztázásában.

Martinkó szerint semmilyen presszió nem volt, kollégái figyelmét is felhívta arra, hogy válogatott sportolókról van szó, különösen lelkiismeretesen kell a kihallgatást elvégezni. Lantos a bírósági szembesítésen azt mondta, érzése szerint megfélemlítették a kőművest, hogy ellene valljon. A karbantartó könnyeivel küszködve mondta, „eddig sajnáltalak, Lantos, de aki ilyen valótlanságot tud mondani rólam, azt nem sajnálom”. Lantos erre azt mondta, nincs rászorulva a sajnálatra.

Nem érzett megbánást

Takáts Zsuzsanna az RTL-nek azt mondta, a tárgyaláson nem érzett megbánást, az úszók azt sem értették, mit keresnek ott.

Utálattal néztek rám. Nem fogták fel, hogy mit tettek. Nem tudtam megbocsátani nekik. És nem is kértek bocsánatot. Felbosszantott, hogy Kiss koncepciós perről beszélt. Én is tudom, ő is pontosan tudja, hogy mi történt. Ötvenöt év után sem fogja fel, hogy mit követett el. Ha most újra találkoznánk, ugyanúgy nézne rám a hideg kék szemeivel, mint amikor megerőszakolt.

Kiss László a Takátsról szóló pénteki híradós előzetes után, de még a teljes interjú adásba kerülése előtt csak annyit mondott a csatornának, örül neki, hogy a hölgy él. „Akkor legalább valami esély van rá, hogy megoldódik a dolog.”

Lantos az erőszak után sokáig sportújságíró volt, úgy nyilatkozott, örülne, ha a hölgy elmondaná a teljes igazságot, mert „így végre kiderülne, hogy bennünket, hármunkat ártatlanul ítéltek el. Kiss Lacit egy becsületes, sikeres élet után két nap alatt keresztre feszítették, mint Jézus Krisztust”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik