Belföld

Kiszivárgott a kerettanterv-módosítás tervezete

Négy munkanapot hagytak a véleményezésre, az érintett tantárgyakat tanító pedagógusokat meg sem kérdezték.

Módosulni fognak a kerettantervek, az Átlátszó Oktatás megszerezte a tervezetet. Ennek véleményezésére az Emberi Erőforrások Minisztérium a Faluszövetségtől a Budapesti Kerületi Szövetségig mindenféle szervezetet felkért, csak a tantárgyakat tanító pedagógusokat hagyták ki, helyettük az igazgatók véleményezhettek.

Az Átlátszó Oktatáshoz egy köremail jutott el, amelyben a Nemzeti Pedagógus Kar egyik megyei vezetője kéri az intézményvezetőt az EMMI tervezetének véleményezésére. Ebben nincs arra vonatkozó javaslat vagy utasítás, hogy az intézményben tanító pedagógusokat is megkérdezzék. Ugyanakkor a levelet május 2-án, hétfőn este küldték el, és 7-i, szombat esti határidőt szabtak a véleményezésére.

A szakközépiskolás kerettanterv a 9. évfolyamon például úgy változna, hogy a jelenlegi heti 4 óra magyar nyelv és irodalom helyett 2 órában magyar-kommunikációt tanítanának, a három idegennyelv-óra kettőre csökkenne, a matematika hasonlóan. A heti kettő történelem, illetve társadalmi és állampolgári ismeretek helyett csak társadalmi és állampolgári ismeretek maradna, ugyanekkora terjedelemben. A jelenlegi két fizika, két kémia és két földrajz óra helyett összesen három órában oktatnának természetismeretet, a külön heti egy informatika kikerül, a szakmai tárgyakat viszont hatról 17 órára emelik. A heti öt testnevelésóra megmarad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik