Belföld

Botrány az ELTE buliján: “Elkapta a nyakamat, ledobott a földre. Koppant a fejem”

Sorra kerülnek elő a bántalmazottak és a szemtanúk, bizonyítva, hogy a biztonságiak több esetben alkalmaztak erőszakot a Lágymányosi Eötvös Napokon.

Korábban a rendezvény Facebook-csoportjában tett közzé bejegyzést egy lány arról, hogy barátaikat megverték, még a földön fekve is fejbe és gyomorba rúgták a biztonságiak.

Ma videókat is eljuttattak hozzánk, és egy magát megnevezni nem kívánó másik lány is jelezte felénk, hogy bántalmazást szenvedett a rendezvényen.

A főbejáratnál nagy sor állt, ezért úgy gondoltuk, követjük pár ember példáját és bebújunk oldalt a sátorba. Én mentem volna elsőnek. Sikeresen átbújtam, felálltam, de abban a pillanatban hátulról elkapott a biztonsági őr a nyakamnál fogva. Még fel sem szólított. Elkapta a nyakamat, és ledobott a földre. Amire emlékszem, az az, hogy koppant a fejem. Felültem gyorsan és akkor láttam, hogy ez a biztonsági őr, aki utána hozzám vágta a lerepült cipőmet és ordibálni kezdett, hogy húzzak ki.

A lány nem tudott egyből felkelni. Páran igyekeztek felsegíteni, de az őr őket is ellökte tőle. Ezután visszafordult a sátor oldalához, ahol még két lány próbált bebújni. Őket szintén a nyakuknál fogva lökte vissza.
Sírni kezdtem, eleredt az orrom vére. Nem az orromat érte a sérülés, tehát a vérnek más oka lehetett. Később nagyon rosszul lettem, elkezdtem szédülni és hányingerem lett. Aznap az egész éjszakát a mosdóban töltöttem. Másnap ismét vérezni kezdett az orrom, ezért elmentünk az ambulanciára, ahol továbbküldtek a balesetire, neurológiára. A kivizsgálás még nem történt meg, de visszamegyek, mert még mindig szédülök. Leginkább lelkileg visel meg a dolog. Nem tudom, hányan sérülhettek még meg, akik nem merik vállalni.
Az esetet követően egy szemtanú kihívta a rendőrséget. Elmondása szerint a kiérkező rendőrök nem voltak hajlandóak érdemben foglalkozni a problémával, mivel a sértett lány ekkor már nem volt a helyszínen. A szemtanú a 24.hu-nak azt mondta, a rendőrök felháborítóan érdektelen magatartást tanúsítottak:
Jeleztem nekik, hogy érdemes lenne a benn lévő biztonságiakat ellenőrizni, annak érdekében, hogy ne ismétlődjön meg ez az eset. Erre cinikusan visszakérdeztek, hogy “ez most parancs?”, és megtagadták a további intézkedést. Amikor elkértem a rendőri azonosítójukat, nem voltak hajlandóak megadni azt sem, mondván, hogy civilben vannak. Távozóban még odaszólt az egyik a másiknak, hogy “kellett egy ilyen köcsög miatt kijönni”.
A rendőri fellépés pedig jogos lehetett volna, tekintve, hogy az este során többen látták, amint másokat is hasonlóképpen bántalmaztak a biztonságiak. A rendőrség megkeresésünkre még nem reagált az üggyel kapcsolatban.
Egy harmadik, magát “bennfentesként” jellemző jelenlévő e-mailben kereste meg szerkesztőségünket. Elmondása szerint a rendezvényt valóban az a K&B Fest Kft. szervezte, ahogy a korábban a nemi erőszak miatt hírhedtté vált gólyatáborokat is. Az üzenet írója szerint érthetetlen, miért épp őket választották három ajánlattevőből.

A Korda-koncert alatt pénteken lezárták a bejáratot, érthetetlen módon, mert csak félig volt tele a sátor. A tömeg áttörte a kordont, és elkezdtek befelé szaladni, a kijáratokon át is. A sátor oldalát is megbontották, ott bújtak be az emberek. Talán csak a szerencsének köszönhető, de megjelent a katasztrófavédelem és a koncert után azonnal kiürítette a nagysátrat. Persze a hivatalos közlemény szerint a takarítás miatt. Miután helyre állították a sátor állapotát, újra bemehettünk. Belegondolni is rossz, mi sülhetett volna ki a dologból.

A péntek este fellépő Korda György azonban cáfolta, hogy bármilyen atrocitás történt volna. Pedig állítása szerint belátta az egész sátrat:

Csak a szeretet, taps, őrjöngés – így tudnám jellemezni a koncertet. Az égvilágon semmi nem történt, pedig higgye el, láttuk volna. Kiabálták a gyerekek, hogy “szeretünk Gyuri bácsi”. Amikor Klárika énekelt, az első sorban láttunk biztonságiakat, de ők sem léptek fel agresszíven.

Az EHÖK, az ELTE hallgatói önkormányzata jelezte felénk, hogy tényfeltáró vizsgálat keretében vizsgálják a történteket. Jelenleg a rendőrségtől kértek tájékoztatást az üggyel kapcsolatban, a továbbiakról pedig tájékoztatni fogják a sajtó képviselőit.

A K & B Fest Kft. vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményben tudatta: a biztonsági szolgálatot ellátó Szentinel Kft. megkezdte az eset kivizsgálását, az ügyvezető Faragó Ádám pedig írásos nyilatkozatot tett arról, hogy nem jutott tudomására bármilyen visszaélés a rendezvény ideje alatt a biztonsági szolgálat részéről. Megkeresésünkre nem reagáltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik