Belföld

A DK lemondatná Kiss Lászlót minden kitüntetéséről, állami juttatásáról

vadai ágnes (Array)
vadai ágnes (Array)
Ő nem lehet példakép - mondta Vadai Ágnes.

A Demokratikus Koalíció (DK) felszólítja Kiss Lászlót, az úszók volt szövetségi kapitányát, hogy önként adja vissza az összes állami, önkormányzati és egyéb kitüntetését, valamint mondjon le minden állami juttatásáról. A párt alelnöke úgy fogalmazott: a DK álláspontja szerint Kiss László nem lehet példakép.

Vadai Ágnes azt mondta,  hogy a DK nyomást akar helyezni a százhalombattai önkormányzatra, hogy változtassák meg a Kiss Lászlóról elnevezett uszoda nevét és vonják meg az egykori szövetségi kapitánytól a díszpolgári címet. A Kiss László-ügy rávilágított, hogy a versenysportban gyakran nem kerülnek napvilágra a fiatalok ellen elkövetett szexuális zaklatások – közölte a független képviselő.

Az akkori áldozat mostani kiállása is arra mutat rá, lehet, hogy nem egyszeri esetről van szó. Az áldozat is úgy látta, az elkövetők azért kaptak enyhe büntetést, mert sikeres úszók voltak – tette hozzá. A Demokratikus Koalíció szerint nincs olyan sporteredmény, amely jóvá tehetné a szexuális bűncselekményeket.

A DK ezért három hete egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, amelyik a versenysportban előforduló testi és lelki bántalmazásokat, illetve szexuális bűncselekményeket vizsgálná ki – emlékeztetett. A kezdeményezést az MSZP és az LMP és a független képviselők is támogatják, így csak a kormánypártokon múlik, megszavazzák-e a bizottság felállítását – fogalmazott Vadai Ágnes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik