balog zoltán (Array)
Belföld

Balog: utálom a kerítést, de szükséges volt

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 05. 08. 20:23

Az emberi erőforrások minisztere Orbán Viktorhoz fűződő barátságáról is beszélt egy német interjúban.

Nem a magyar kormány, hanem a terroristák keverik össze a migrációt és a terrorizmust – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Deutsche Welle német nemzetközi közszolgálati televíziónak nyilatkozva. Az “utálom a kerítést, de szükséges volt” című interjút vasárnap sugározta a csatorna.

A miniszter az interjúban az ideiglenes technikai határzárról szólva kiemelte: Magyarországon az emberek nem szeretnek kerítés mögött élni, de a migrációs válság ügyében az európai uniós “intézmények sajnos későn, vagy egyáltalán nem reagáltak”, ezért Magyarország a kerítés felépítésére kényszerült, hogy érvényesíteni tudja az unió törvényeit.

A röszkei zavargásra vonatkozó kérdésre elmondta: támadás érte Magyarország határát, és “egyértelműen provokáció” történt. A hatóságok vizsgálják, hogy a támadás mennyiben tulajdonítható a másokat “manipuláló és provokáló” embercsempészeknek – tette hozzá a miniszter, kiemelve, hogy a röszkei zavargás  “sajnos nem egyedi eset Európában”.

Balog: Magyarország teljesíti a kötelességeit

A bevándorlásról és a terrorizmusról folytatott nemzeti konzultációról elmondta: majd az “idő eldönti”, volt-e szükség a plakátkampányra, viszont az ügyet magát tekintve valóban úgy van, hogy a “migránspolitikában szigorú nemet mondunk”, mert az országnak egyéb feladatai, köztük társadalmi integrációs feladatai vannak és “kulturálisan kissé másként akarunk fejlődni”.Azonban Magyarország teljesíti a menekültekkel szembeni valamennyi jogi és humanitárius kötelezettségét – szögezte le a miniszter.

Egy éve talán populistának tűnhetett a menekültkvótákat elutasító magyar érvelés, de a párizsi, brüsszeli támadások után már tény, hogy van kapcsolat az “ellenőrizetlen migránshullám” és a terrorizmus között

– mondta arra a kérdésre, nem populizmus-e a kormány azon állítása, hogy a kvóták fokozzák a terrorveszélyt és fenyegetik a kultúrát.  “Nem mi, hanem a terroristák keverik össze” a migrációt és a terrorizmust – emelte ki Balog Zoltán.

Hangsúlyozta, hogy folytatni kell a romák integrációját, és “nagyon téves jelzés” Brüsszel részéről, hogy a “migránsok és menekültek” integrációját is a roma integrációra biztosított forrásokból kell megoldani. Mint mondta, a területért felelős miniszterként meg kell védenie a roma integráció feladatát és fontossági sorrendet kell felállítania.

Orbán világos elvek mentén vezet, Európának ez kell

Orbán Viktor kormányfőhöz fűződő viszonyáról szólva kiemelte, hogy hiányolja Európából a “vezetést”, és úgy véli, az embereknek joguk van ahhoz, hogy világos elvek mentén vezessék őket és világosan beszéljenek helyzetükről és jövőjükről. Orbán Viktor “ezt teszi” – mondta Balog Zoltán.

Hozzátette: a kormányfőt olyan emberként ismeri, akit meg lehet győzni értelmes és jó érvekkel, amelyek hatására tud engedni, és olyan emberként is, “akit nem tudtam meggyőzni és a végén neki lett igaza”.

Jelenleg a főnököm, ami nem mindig tesz jót a barátságnak, de már csaknem harminc éve ismerjük egymást, és családjával és vele személyesen is nagyon jó baráti viszonyban vagyok

– mondta Balog Zoltán Orbán Viktorról.

Arra a kérdésre, mit tesz majd, amikor Angela Merkel német kancellár legközelebb Magyarországra látogat, a miniszter elmondta, hogy emlékezteti majd azokra az időkre, amikor “NDK-s lányként tejet és kenyeret vásárolt a Duna partján egy kisboltban”, és emlékezteti “közös kelet-közép-európai történelmükre, amelyet nem szabad elfeledni, mert amit akkor tanultunk, azt képviselni kell a közös európai házban is”.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.