Belföld

74-0: hiába perelte a Fidesz a szocikat Miskolcon

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere öt éve tett feljelentést a szocialista városvezetés időszakában történtek miatt. A 74 ügyet most zárták le.

Kriza Ákos polgármester még 2011 márciusában Budapesten, a Legfőbb Ügyészség előtt azt mondta, hogy az elsősorban a Miskolc Holding tevékenységét érintő, hetvennégy büntetőjogi felelősséget is felvető ügyben tett feljelentést, és ezekben a korábbi városvezetés és az önkormányzati cégek volt irányítói is érintettek lehetnek. A polgármester akkor azt hangoztatta, az ügyekkel kapcsolatban hatmilliárdos kára keletkezett a városnak – emlékeztet a boon.hu.

A bírósági eljárások lezárultak, és a 74-ből egy vád sem igazolódott

– ezt már Káli Sándor, Miskolc volt szocialista polgármestere mondta a pénteki sajtótájékoztatóján „Valóság és Kriza Ákos: 74-0” – reagáltak a szocialisták a Nyíregyházi Törvényszék döntésére.

„A polgármester által tett 74 feljelentés miatt többen – magam is – évekig bíróságon és kihallgatásokon töltöttük az időnket” – mondta Halmai Gyula, aki az MSZP-s városvezetés alatt a Miskolc Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója volt. A nyomozás menetét ismertetve hangsúlyozta, az ügyeket már 2013-ban bűncselekmény hiányában lezárták, de Kriza Ákos közpénzt nem kímélve pótmagánvádas eljárást kezdeményezett négy esetben is.

Halmai Gyula úgy véli: a feljelentések alaptalanok voltak, a többéves nyomozás, pereskedés pedig értelmetlen, ezért a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik