Belföld

3 magyar milliárdos, aki nincs rajta a gazdaglistákon, de simán ott lehetne

A hazai gazdaglistákat nagyjából azonos szempontok, de különböző módszertanok szerint állítják össze a szerkesztők. Azt mondják, az a közös megközelítés, hogy csak tiszta eredetű vagyont, és csak átlátható tulajdonosi, működési szerkezetet vesznek figyelembe, és csak magyar állampolgárok kerülhetnek fel a listára. A vagyonbecslés alapja a cégvagyon és érték alapján történő felmérés, ahol figyeltek a kivett osztalékokra is. Az elitklubba szóló „belépőjegy” általában 5-6 milliárd forint, ugyanakkor a Napi.hu gazdaglistájára évek óta 2 milliárd feletti vagyonnal is fel lehet kerülni a regionális bontásban.

A 24.hu elkészítette azon magyar milliárdosok listáját, akik simán felkerülhetnének a gazdaglajstromra, de valamiért idén mégsem szerepelnek rajta.

Íme:

Gyapjas Károly: 3+ milliárd

Fazekas Sándor, Gyapjas Károly. MTI / Soós Lajos
Fazekas Sándor, Gyapjas Károly. MTI / Soós Lajos

A mezőgazdasági nagyvállalkozó, földbirtokos Lázár János nagybátyja. Gyapjas számos mezőgazdasági vállalkozásban érdekelt, például egyik cége a legnagyobb fűszerpaprika-termelő az országban, de komoly szarvasmarha-állományuk is van. A Gyapjashoz kötődő vállalkozások 2014-ben 1365 hektárt nyertek földbérleti pályázatokon az államtól,  három különböző céggel. Korábbról már béreltek további 2500 hektárt az államtól, és mivel a cégeket jóval a földtörvény előtt alapították, ezért e halmozás nem számított csalásnak, így évi több százmilliós földtámogatást vehetnek fel utánuk. Gyapjas 86 százalékban tulajdonos a hódmezővásárhelyi Gorzsai Mezőgazdasági Zrt-ben, amelynek saját tőkéje 3 milliárd forint. Azt nem tudjuk, Gyapjasnak most mekkora vagyona lehet, a 2014-es Napi.hu listáján 3 milliárdra becsülték a vagyonát. Viszont úgy voltunk vele, hogy nem hagyhatjuk ki őt a 24.hu – idén először összeállított – regionális listájáról, hiszen Gyapjas 2015-ben tovább gyarapította földbirtokai számát.

Sameer Hamdan és Zuhair Awad: 4-4 milliárd

Hamdan, Samir, Szijjártó Péter, Avad, Zuhair. MTI / Bruzák Noémi
Hamdan, Samir, Szijjártó Péter, Avad, Zuhair. MTI / Bruzák Noémi

A magyar állampolgárságot már régen elnyert, jordán származású Sameer Hamdan és Zuhair Awad Váci utcai pénzváltókból lettek luxusszállodások. 1992-től foglalkoznak hotelekkel, ők találták ki saját márkaként a négycsillagos, trendi kategóriájú fashion hotels márkát. 2014-ben 2,1 milliárd forintért vették meg a Párisi udvart az ötödik kerületi önkormányzattól. Több más hotel mellett Mellow Mood néven üzemeltetik a Buddha-Bar luxusszállodát is a Klotild-palotában. Orbán Viktor 2012-ben kitüntette őket, és személyesen avatta fel a Buddha Bárt is. A napokban derült ki, hogy a Szijjártó Péter által felügyelt külügyi bank, az Eximbank 7 milliárd forintos hitelt adott az arab üzletembereknek „versenyképesség-javításra”. A Párisi udvarban esedékes beruházást tök véletlenül Orbán barátja, a Garancsi István által irányított Market Zrt. valósítja meg. A Mellow Mood csoport portfoliója 13 budapesti és egy bécsi szállodából, valamint irodaházakból, üzlethelyiségekből áll. Budapesten 700 főt foglalkoztatnak.

Fehér Gyula: 6+ milliárd

MTI / Marjai János
MTI / Marjai János

A világhírű videostream szolgáltató, a Ustream magyar tulajdonosa idén februárban adta el – tulajdonostársaival együtt – a cégét az IBM-nek, feltehetően 150 millió dollárért. A vételár átszámítva nagyjából 40 milliárd forint lehetett. A Ustream értékét már 2010-ben is 150 millió dollárra értékelték. Bár a cégnek bonyolult a tulajdonosi köre, például a japán Softbank nevű tech-cég 13 százalékot birtokol, Fehér Gyula alapító biztosan jól járt az üzlettel. Természetesen nem tudjuk, mennyi pénzt kapott, milyen időtávban, de becslésünk szerint az adásvételnek köszönhetően, legalább 6 milliárd forintos vagyonnal rendelkezhet. Így a fiatal szakember bármelyik hazai gazdaglistára rákerülhetne jövőre (nem csak regionális bontásban.)

Állami megbízások valós verseny nélkül

A Napi.hu kiadványának bevezetője azt írja: a gazdaság jól láthatóan kettévált reálszférára és “irreálszférára”. Az előbbit a piaci verseny, az utóbbit a milliárdos közbeszerzési győzelmek, a földpályázatok és a valós verseny nélkül megszerzett megbízások gyarapítják. Ennek alapján, a 24.hu regionális bontású, hármas felosztású, vertikális listáját kiegészítettük egy horizontális felosztású, értékszempontú listával. Ebben azt értékeltük, hogy szerintünk az adott milliárdos melyik gazdasághoz tartozik. A reálszférához, az irreálszférához, vagy esetleg a félig reál, félig irreálszférához – annak függvényében, hogy milyen könnyen jut olyan állami forráshoz, amelyhez más cégek alig vagy egyáltalán nem.

Web

Gyapjas Károly: irreál

Bár Gyapjas évtizedek óta elismert agrárvállalkozó, azért értékeltük irreálra a tevékenységét, mert földjeinek számát 2010 óta állami segítséggel többszörözte meg. Cégei földbirtoka után évi több száz milliós földalapú támogatást vehet fel – csak 2014-ben ez 676 millió forint volt a Magyar Narancs cikke szerint. Azóta újabb földeket szerzett, úgy, hogy a hvg.hu szerint a helyieknek eszükbe sem jutott, hogy labdába rúghatnának.

Sameer Hamdan és Zuhair Awad: félig irreál

A Mellow Moods szállodás csoport önerőből nőtt nagyra Budapesten, ám 2010-től egyre jobb kapcsolatokat építettek ki a kormánnyal. Főként ennek köszönhetően szerezhették meg a Párisi udvart hotelfejlesztésre, és ennek köszönhetően kaptak 7 milliárdos Eximbank hitelt “veresenyképesség-fejlesztésre”. Utóbbit a Válasz írta meg, a cikk szerint az Eximbank részéről épp az a Puskás András vezérigazgató-helyettes írta alá a hitelszerződést, aki a Párisi udvar két évvel ezelőtti eladása idején még az ötödik kerület beruházásokért is felelős alpolgármestere volt.

Fehér Gyula: reál

A Ustream az egyetlen, amely a hármas listánkon tisztán a piacról él. Vegyesvállalatuk van Dél-Koreában és Japánban, az anyacég San Franciscóban székel, a fejlesztői csapat Budapesten dolgozik. 2012-ben a globális forgalmuk 24 millió dollár volt. A cég a magyar államhoz semmilyen formában nem kötődik (leszámítva a budapesti iroda adóalanyiságát), azaz nem indultak közbeszerzésen, nem kaptak milliárdos állami hitelt, sem földalapú támogatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik