Belföld

„Meleg vagyok, de elsősorban ember” – Orbánnak üzentek az azonos nemű párok

Kiherélné a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét a kormány - mondja a Magyar LMBT Szövetség ügyvivője. A megkérdezett párok vérlázítónak találják a tervezett intézkedést.

Orbán Viktor az Expresso című portugál lapnak vasárnap úgy nyilatkozott: világossá teszik azt, hogy csak egy férfi és egy nő házasodhat össze és alapíthat családot. Ha egy ember egy másikkal él együtt és nem akarnak gyerekeket, nem ápolja a több ezer éves magyar hagyományt, amelynek értelmében a férfi és a nő házasodik. Ez nem emberi jogi kérdés, hanem nevén nevezzük a dolgokat – mondta. Hozzátette: Magyarországon a homoszexuálisok csinálhatnak, amit akarnak, de nem köthetnek az állam által elismert házasságot.

Szerdán ráadásul még pluszban benyújtottak egy törvénymódosítást is, amely teljes mértékben megfosztaná a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos neműeket az ezzel járó jogoktól. A költségvetési salátatörvényben, egy 110 oldalas dokumentumban megbújó néhány szavas módosítás indoklás nélkül törölne el minden kedvezményt, ami jelenleg a bejegyzett élettársaknak jár. A jövőben végrendelet nélkül nem örökölhetnének egymástól a párok, és nem lennének kötelesek partnerük gyermekét eltartani sem. Az összeférhetetlenségi szabályok is megszűnnének, de még az adókedvezmények és a bevándorlással kapcsolatos jogok sem vonatkozhatnának az ilyen kapcsolatban élőkre.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Homofób szólamokkal lehet szavazatokat nyerni?

Az már eddig sem volt helytálló, hogy „a homoszexuálisok csinálhatnak, amit akarnak” a házasságon kívül – mondja Dombos Tamás, az LMBT Szövetség ügyvivője. A bejegyzett élettársi kapcsolat nem biztosított a házassággal egyenértékű jogokat az azonos nemű pároknak, hiszen nem nyílt lehetőségük például az élettárs nevének felvételére vagy a közös örökbefogadásra sem. Most azonban teljesen jogfosztottá válhatnak:

Orbán szerint aki nem akar házasságot kötni, az kiírja magát a társadalomból. Ez nemcsak az azonos neműek, hanem mindenki számára kirekesztő, aki bármilyen okból nem kíván élni a házasság intézményével. Épp olyan uszítás, mint ami korábban már a menekültek, a hajléktalanok, a kisegyházak ellen is irányult. A kisebbségi csoportokat kiáltják ki bűnbaknak, ebből kovácsolnak politikai tőkét. Így próbálják a tőlük elpártolt szavazókat visszaszerezni, ezúttal arra alapozva, hogy szerintük Magyarországon homofób szólamokkal lehet szavazatokat nyerni.

Pedig a többségnek nincs problémája a bejegyzett élettársi kapcsolattal: egy felmérés szerint a társadalom 58 százaléka támogatja azt. Egy 2015-ös kutatás szerint pedig további 38 százalék az azonos neműek házasságát is elfogadhatónak tartaná.

Az LMBT Szövetség nemrég országos kampány keretében, vidéki aktivisták segítségével igyekezett informálni ügyükről a lakosságot. Tapasztalataik szerint a legtöbben befogadóak voltak, főleg a fiatalok, akiken érezhető, hogy már máshogy állnak a kérdéshez – mondja Dombos.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Szeretet, nem hagyomány tartja össze a családot

A 24 éves Marcell egy nagyvállalatnál dolgozik. Azt mondja, szerencsés véletlenek folytán jött össze barátjával, még az előző munkahelyén. Másfél éve vannak együtt, fél évvel ezelőtt pedig össze is költöztek.

Meleg vagyok, de elsősorban ember. Bár tisztában vagyok vele, hogy a hagyományos családmodell csak egy nőből és egy férfiból állhat, bátran ki merem jelenteni, hogy ez maradi felfogás, fekete-fehér látásmód.

Marcell azt mondja, a környezetében lévők hozzáállása nagyon vegyes. Akad, aki elutasítja őket, míg más teljes vállszélességgel kiáll mellettük. Úgy gondolja, vérlázító, hogy miközben egyre több államban válik elfogadottá az azonos neműek házassága, itthon még a bejegyzett élettársi kapcsolat előnyeit is megvonnák tőlük.

Természetesen nekem és a barátomnak is vannak terveink, a mostani helyzet azonban bizonytalanná teszi a hazánkban elképzelt jövőképünket. Felháborít, hogy a toleranciát igyekeznek visszaszorítani.

A Budapesten élő Marcellel ellentétben azonban már sokan lemondtak arról, hogy Magyarországon próbáljanak boldogulni, és elfogadóbb környezetet kerestek. Köztük Gergely is, aki már jó ideje Berlinben lakik. Már korábban úgy érezte, hogy nehéz az itthoni közegben érvényesülni a másképp gondolkodóknak, a helyzet pedig csak romlani látszik.

A család fogalma legtöbbünk számára egy korlátokat nem ismerő, bizalmi és szeretet alapú kötelék, nem pedig egy társadalmi egység, amiben minden tag meghatározott szerepet tölt be. A hagyományok ápolása nem áll ellentétben azzal, hogy mások szemléletét is tiszteletben tartsuk. Emellett pedig a rendszernek arra kéne törekednie, hogy harmonizálja a köztünk lévő különbségeket. Ennek alapja a béke és a bizalom, nem az elnyomás és a kirekesztés. Amíg ez az elv nálunk nem valósul meg, és a magyar család fogalmát a kormány kisajátítja, addig az így gondolkodók inkább máshol keresnek otthont “rendhagyó” családjuknak.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Nagy tévedés, hogy ne lenne emberi jog

Az Alkotmánybíróság már 2012-ben leszögezte, hogy családnak nem csak a házasságban élő, gyermekkel rendelkező párokat tekintjük.

Ez kirekesztő meghatározás, hiszen szociológiai értelemben családnak számítanak a gyermeket nem nevelő élettársak, az egyedülálló szülők és számos további együttélési forma is. 2010 óta a strasbourgi emberi jogi bíróság  több esetben is megerősítette, hogy az azonos nemű párok családnak minősülnek.

Mivel az LMBT Szövetséggel senki nem konzultált a törvénymódosításról, kezdeményezték a kormány munkáját véleményező Emberi Jogi Kerekasztal LMBT jogi munkacsoportjának összehívását. A Szövetség az Európa Tanáccsal, az Európai Unióval és az ENSZ-szel is felvette a kapcsolatot, utóbbi épp szerdán értékelte Magyarország emberi jogi helyzetét.

Dombos azt mondja, az ellenzéki pártokat is kérik, hogy szavazzanak a tervezett változtatás ellen: mindent meg fognak tenni, hogy a parlament ne fogadja el a súlyosan diszkriminatív javaslatot. Az Együtt tegnap már jelezte is, hogy módosítási javaslat benyújtásával lép fel ellene.

Marcell továbbra is reménykedik, hogy ő és barátja idővel jogilag egy családot alkothat majd:

Nem akarunk mást, csak élni az életünket, és idővel olyan döntéseket hozni, amelyekkel minden szeretetben élő pár előállhat. Vajon ez nekünk is megadatik egyszer?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik