Belföld

Újabb hatalmas titkolózásra készül a kormány

Eltitkolnák az állami cégek szerződéseit.

„Minden elveszítheti közpénz jellegét, ami állami céghez kapcsolható” – írja a HVG.hu. Ugyanis a jövő évi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatba beleírta a kormány, hogy a jövőben nem lenne megismerhető a köztulajdonban álló gazdasági társaságok egyetlen olyan adata sem, amely „piaci verseny szempontjából hátrányt vagy aránytalan sérelmet okoz”, vagy „veszélyezteti a köztulajdonban álló gazdasági társaság jogos pénzügyi, gazdasági vagy piaci érdekeit”.

Az aránytalan sérelmet nagyon rugalmasan határozza meg a javaslat, annyit köt ki, hogy ha az állami vállalat versenytársát „indokolatlan előnyhöz” juttatná egy adat nyilvánosságra hozatala, azt nem lehetne megismerni. Az energetikai cégekhez kapcsolódó szerződéseket alapból öt évre titkosítanák, de ezt harminc évre is ki lehetne terjeszteni.

Korábban az MNB-alapítványok és a Magyar Posta szerződéseivel kapcsolatban próbált hasonlóan titkolózni a kormány, de a köztársasági elnök normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól. Az alapítványokra vonatkozóan az Ab alkotmányellenesnek mondta ki a javaslatot, de a Magyar Posta szerződéseinek titkosításával kapcsolatban nem talált alkotmányos kifogást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik