Belföld

Tényleges életfogytiglant kapott a csepeli halálbrigád feje

Kegyetlen bűnbanda ügyében született döntés a Fővárosi Ítélőtáblán szerdán. A csepeli halálbrigád a vád szerint öt embert ölt meg, de rengeteg bűncselekmény írható még a számlájukra. A csoport szerb vezetője tényleges életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtották, míg a másodrendű vádlottat 40 évvel.

Az ítélőtábla több más vádlott esetében is súlyosította a Fővárosi Törvényszék korábbi döntését. A harmadrendű vádlott büntetését 13 évről 15-re, a negyedrendűét 14-ről 18-ra, a nyolcadrendűét pedig 7-ről 10 évre súlyosította a tábla.

Féltek a bűntársak

Az ítélethirdetéskor a tábla tanácselnöke kitért azokra a vádlotti védekezésekre, amelyek szerint a szerb férfi társai csak azért vettek részt a bűncselekményekben, mert féltek tőle. Ezt azonban a tábla nem fogadta el. A bíró jelezte: volt aki az első gyilkosság után elhagyta a táborhelyet, mert nem akart hasonló cselekményekben részt venni, mások viszont olyan mértékű együttműködést tanúsítottak, amit már nem lehet a félelem számlájára írni.

A bíró a bizonyítékokról szólva elmondta: a vádlottak egymástól függetlenül több cselekményről is hasonlóan számoltak be, azt leszámítva, hogy a saját szerepüket kisebbíteni igyekeztek.

A bűnbanda feje még múlt héten is tagadta az ellene felhozottakat. Újabb tanuk meghallgatását akarta kiharcolni, ám ezt a bíróság elutasította.

Nem kaphatott ténylegest

Első fokon tavaly májusban született döntés a Fővárosi Törvényszéken, a kegyetlen banda vezetőjét életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtották akkor azzal a lehetőséggel, hogy 40 év múlva feltételesen szabadulhat. Előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen, védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetett emberölésben, emberölés előkészületében, magánlaksértésben, testi sértésben, személyi szabadság megsértésében, kifosztásban, kábítószer-kereskedelemben és -birtoklásban, lopás kísérletében és kényszerítésben találták bűnösnek. A másodrendű vádlott emberölés és más bűncselekmények miatt szintén életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, ő a korábbi döntés szerint 30 év múlva hagyhatta volna el az egy évvel ezelőtti döntés szerint a fegyintézetet. A harmadrendű vádlottat társtettesként elkövetett minősített emberölés és lopás miatt 13 év fegyházbüntetésre ítélték.

A Fővárosi Törvényszék első fokon azért nem szabott ki tényleges életfogytiglant a szerb férfire, mert a strasbourgi emberi jogi bíróság szerint a tényleges életfogytiglan akkori magyar szabályozása nem volt megfelelő, kizárta a büntetés mindenféle utólagos felülvizsgálatának lehetőségét. A tábla szerint miután ezt orvosolta az Országgyűlés, nincs akadálya ennek a büntetésnek, amely ebben az esetben a társadalom, a békés állampolgárok védelme érdekében indokolt.

Viccelődtek, miközben haldoklott

A nem jogerős ítélet szerint a brutális csoport feje – egy szerb férfi – 2007-ben érkezett Magyarországra, ahol hajléktalanként élt, hasonlóképpen, mint cinkosai. Az első gyilkosságot 2010. szeptember 4-én hajnalban követték el. Az első- és a másodrendű vádlott berúgott, a szerb férfi pedig úgy döntött, bosszút áll egy őt korábban ért sérelem miatt. Az áldozatra egy husánggal támadtak rá, ütötték, ahol érték. Később a bántalmazásba bekapcsolódott a harmadrendű vádlott is, aki egy zártszelvénnyel rontott neki. Az összevert áldozatot ezután egy használaton kívüli sátorba kísérték, ahol a szerb férfi utasítására egyik társa bekötözte a sebeit és tiszta ruhát is adott neki. Ám a társaságot irányító férfi végül rávette cinkosait, hogy végezzenek vele, mondván, még a végén feljelenti őket. Ezután egy székhez kötözték, betömték a száját és egy táboron kívüli, de annak közelében lévő helyre vitték, ahol a másodrendű vádlott egy gyerekszékre állította, azzal a felkiáltással:

„Megbocsátok neked testvérem, és most elengedlek.”

Ezután kötelet akasztott a nyakába és felkötötte egy fára. A társaság mindeközben viccelődött, egyikük közben többször próbálta alóla kirúgni a széket, ami végül sikerült is. Az áldozatnak komoly erőfeszítések árán sikerült a fa gyökérzetén lábujjhegyen megtámasztania magát, így elkerülte az azonnali halált, ám a kötél már fojtogatta. Míg ő a haláltusáját vívta, a szerb férfi azt magyarázta a többieknek, hogy milyen folyamatok játszódhatnak le a testében. Végül a harmadrendű vádlott – látva a szenvedését – kisöpörte alóla a lábát, az áldozat ezután meghalt. Holttestét elégették, hamvait pedig összegyűjtötték és a Dunába szórták.

Ki akarta lőni a szemét

Következő hónap elején újabb sérelmek – pontosabban a másodrendű vádlott sérelmei – miatt akartak bosszút állni. Kiszemeltjüket a hajléktalantáborba kísérték, ahol elszívtak néhány füves cigit, majd az erdőbe csalták azzal az ürüggyel, hogy elviszik „pénzt csinálni”. Ahogy távolodtak, a külföldi férfi elővett egy gázpisztolyt és – ismerősük szemére célozva – lőtt. Menekülni kezdett, de újabb lövések dördültek. A fegyveres ezúttal is a szemét akarta eltalálni. Miután elesett, egy közeli betonépítményhez ráncigálták, ahol állva egy vasrúdhoz kötözték, kezeit oldalra kifeszítették. Ekkor a másodrendű vádlott számon kérte a már említett sérelmek miatt, közben azzal fenyegette, hogy megöli. Egy darabig őrizték néhányan, ám végül éjszakára egyedül hagyták a súlyos sérültet, aki órákon át próbálkozott, hogy kilazítsa a kötelet, amit végül sikerült neki, így megszökött. A kocsijáért nem ment vissza, ezt támadói szétbontották és eladták az alkatrészeit.

Tőrbe csalták és kivégezték a családot

Még ugyanennek az évnek a végén az első- és a másodrendű vádlott eldöntötte, hogy ölni fognak. Egy a közelükben élő családot akartak meggyilkolni, mert szerintük nem tartották megállapodásukat, amit a fémhulladékok gyűjtésére vonatkozóan kötöttek. A két férfit január 2-án csalták el, mondván, üzletet ajánlanak nekik. Feleségeik nem tartottak velük. Az áldozatokat az erdei ösvényre érve támadták meg: a másodrendű vádlott baltával hátulról leütötte egyiküket, majd társa egy fűrész műanyag fogójára erősített kötéllel megfojtotta. Ugyanígy ölte meg a másik férfit is. Ezután a két nővel akartak végezni. A másodrendű vádlott egy sóderrel töltött alumíniumcsővel akarta kioltani az egyikük életét, ám végül nem tudta megtenni, így vele is a szerb férfi végzett, megfojtotta egy ruhaszárító kötéllel. A másik nőnek azt mondták, elengedik és kiviszik a közeli HÉV-megállóba. Kocsiba ültették, majd megfojtották. Ezután a halott asszonyt a nyakánál fogva a fejtámlához kötötték. A holttesteket végül egy közeli betonépülethez vitték, ástak egy mély gödröt és elégették őket. A maradványaikat ezután eltemették.

Megásták és kipróbálták a sírt, hogy jó lesz-e

Rémtetteikre azután derült fény, hogy egyik áldozatuknak sikerült megszöknie. Mindez 2011 nyarán történt. A pénzét és egyéb értékeit akarták megszerezni, a tervük az volt, hogy a kilencedrendű vádlott – az egyik vádlott kamasz lánya – a Francia Öböl környékének egy elhagyatott részére csalja, ahol a szerb férfi fojtogatni kezdi, majd a harmadrendű vádlott megkötözi és megverik. A bankkártyájára és a PIN-kódjára fájt a foguk, és arra készültek, hogy miután ezekhez hozzájutottak, megölik ismerősüket. A gödröt előre megásták, sőt, ki is próbálták, megfelelő lesz-e. A támadást sörözés és beszélgetés előzte meg.

Fojtogatás közben a fiatal többször elvesztette az eszméletét. Ezután a gödörhöz vonszolták, ő közben folyamatosan az életéért könyörgött. Belökték, a mellkasáig betemették, majd elvették, amit akartak. A három támadó ezután elment, de azzal az „ígérettel”, hogy amennyiben rossz kódot adott meg, végeznek vele.  A fiatalembernek azonban sikerült kimásznia a gödörből.

Mindezeken túl további bűncselekmények elkövetésével is vádolják őket. Egyebek mellett fejszével támadtak biztonsági őrökre, fegyvereket akartak rabolni  – macsétával, szamurájkarddal, kalapáccsal –  az elsőrendű vádlott volt főnökétől, volt, aki marihuánát termesztett, míg akadt, aki iratokkal élt vissza.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik