melegek (Array)
Belföld

Szétverheti a kormány a bejegyzett élettársi kapcsolatot

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 05. 04. 16:52

A kormány tegnap a költségvetési salátatörvénybe rejtve a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének kiüresítését célzó javaslatot nyújtott be a Parlamentnek. A javaslat elfogadása húsz évvel vetné vissza az azonos nemű párok jogi helyzetét – írja szerdai közleményében a Magyar LMBT Szövetség.

Emlékeztetnek: Magyarországon az azonos nemű párok 2009 óta létesíthetnek bejegyzett élettársi kapcsolatot. A szabályozás lényege, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény általános érvénnyel rendeli alkalmazni a házastársakra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársakra, néhány fontos, a törvényben tételesen rögzített kivételtől eltekintve, ilyen a gyermekvállalás, és a névviselés. A közlemény szerint a tervezett módosítás ennek az utalószabálynak az alkalmazhatóságát korlátozná, a javaslathoz semmilyen magyarázatot sem csatoltak.

Végrendelet, eltartás, összeférhetetlenség

A módosító javaslat elfogadása esetén a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye teljesen kiüresedne: a párok végrendelet nélkül nem örökölhetnének egymástól, nem lennének kötelesek partnerük gyermekét eltartani, de megszűnnének a bejegyzett élettársakra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok is.

A Magyar LMBT Szövetség emlékeztet: egy 2015 októberi kutatás szerint a lakosság 38 százaléka a teljes jogegyenlőség pártján állva a házasság intézményét is megnyitná az azonos nemű párok előtt,

a most kiüresíteni kívánt bejegyzett élettársi kapcsolat társadalmi támogatottsága 58 százalék, még a kormánypárti szavazók többsége is támogatja azt. A kormány jelenlegi lépése tehát szembemegy a magyar társadalom többségének akaratával.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.