Belföld

Rengeteg hibát találtak az állami történelemtankönyvben

A Történelemtanárok Egyletének elemzése szerint még az előítéletmentes nézőpont sem teljesül a tizedikeseknek szánt kötetben.

Rengeteg hibát tárt fel a Történelemtanárok Egylete a tizedik osztályban kötelezően használandó, állami fejlesztésű tankönyvben. 57 térképből 44 tartalmaz hibát – derül ki az elemzésükből.

A szakmai szervezet a történelemtankönyvről megállapította, hogy nehézzé teszi az önálló tanulást, problémássá az érettségire való felkészülést, és csak részben biztosítja a kerettantervi követelmények teljesítését. Korszerűtlen anyagrészeket tartalmaz, és hiányzik belőle egyes történelmi események többoldalú, több nézőpontú megközelítése.

A könyvben szereplő 32 ábra közül mindössze kettő adható a diák kezébe kiigazítás, illetve tanári magyarázat nélkül – írják. A képek zöme gondolkodásra, megfigyelésre alkalmatlan, és túlzottan kisméretű. Sok a nem megtanulandó adat, a megmagyarázatlan fogalom és a fölösleges évszám is.

A reformkor gazdaságát és nemzetiségeit bemutató térkép horvátokat jelez a lengyel határnál, kiterjedt román népességet a Délvidéken, ott viszont szerbet alig. Hibásan jelölnek gépgyártást Pécsváradon, barnaszénbányászatot a Duna-Tisza közén.

A történelemtanárok szerint aktuálpolitikai felhang is megmutatkozik néhány tankönyvi leírásban. A XIX. század új eszméi című leckében a liberalizmus még külön alcímet sem kap, és nem nevesítettek egyetlen liberálist sem. Zárójelbe kerültek az egyéni szabadságjogok, a tankönyvi szöveg eltorzult demokráciaként tünteti fel a liberalizmust, ami történelmietlen és messze van egy előítéletmentes nézőponttól. (444)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik