Belföld

Petíciót küld Lázárnak és Rogánnak az Uber, már több mint 23 ezren írták alá

Felhívást tett ki oldalára az Uber, amiben a felhasználók és támogatók segítségét kéri. Szerintük Magyarországot és a magyar kormányt sakkban tartja néhány száz taxis, és el akarják lehetetleníteni őket. Ezért küldenek levelet többek között Deutsch Tamásnak, Lázár Jánosnak és Rogán Antalnak.

Petíciójukban azt írják:

Ti is tudjátok velünk együtt, hogy az Uber és a hozzá hasonló applikációk képviselik a jövőt, amely változást hoz. A változástól pedig sokan félnek. Főleg azok, akiknek a monopól helyzetét ez sérti.

Úgy látják, téves információkat terjesztenek róluk, miközben ők átláthatóságot hoznak.

Nálunk nincsen feketefuvar, nincs átvert turista, nincs megbuherált taxióra. Autós partnereinknek megvan a személyszállítási engedélye, adót fizetnek és számlát adnak minden utazást követően. Ja, és minden Uber utazás biztosítva van.

A megoldást egy új szabályrendszerben látják, ami a fogyasztók érdekeit védi és figyelembe veszi az új, modern technológiák biztosította lehetőségeket és támogatja, nem pedig gátolja a fejlődést. Szerintük versenyhelyzetre van szükség.

Most nagy a tét, mert be akarják tiltani az Ubert. Ezért arra kérünk, mondjátok el a döntéshozóknak, hogy támogassák a szolgáltatást, amit szerettek és használtok nap mint nap. Mondjatok Ti is, és a politikusok is IGEN-t a fejlődésre és IGEN-t az Uberre.

A petíciót itt lehet aláírni.

Fekete: 150 ezren használják az Ubert

Fekete Zoltán, az Uber magyarországi vezetője szerint rövid távon sikeresnek tűnhet a taxisok akciója, hiszen a döntéshozók olyan törvénymódosítást terjesztettek a Parlament elé, amely megakasztaná a modernizációt, megakadályozná az alkalmazás használatát. Azt írja, az Ubert 150 ezren használják Magyarországon azért, mert minőségi és megbízható szolgáltatást hozott Budapestre. Hozzáteszi,

Uber nélkül 1200, engedéllyel rendelkező, számlát adó, adófizető sofőr veszítené el megélhetését, 150 ezer – főként fiatal – felhasználót megfosztanának a választás szabadságától, Magyarországot pedig elvágnák a világ azon részétől, ahol nem ellenségnek tekintik a technológiai fejlődést, a digitális gazdaságot.

Példának Németországot hozzák fel, ahol a meglehetősen bonyolult taxi szabályozás 60 éves múltra tekint vissza. Ennek ellenére a Szövetségi Kartell Hivatal állítja, a fokozódó piaci verseny nem árt a piacnak,  az Uber megjelenése a meglévő szabályok szabadabb értelmezésére ösztönöz.

Az Uber képviselői párbeszédet szeretnének és a helyzet megoldására törekednek, de addig is, amíg ez nem történik meg, mindenben támogatják autós partnereiket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik