Belföld

Novemberig marad az ellenőrzés az osztrák-magyar határon

További legfeljebb hat hónapig fenntarthatják a határellenőrzést az osztrák hatóságok az osztrák-magyar és az osztrák-szlovén határon - derült ki az Európai Bizottság által szerdán Brüsszelben elfogadott javaslatból.

A tényleges döntést a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak kell majd meghoznia.

A bizottság szerint azzal indokolható a schengeni övezet határain a belső ellenőrzés ideiglenes fenntartása, hogy Görögország továbbra sem orvosolt maradéktalanul minden hiányosságot az övezet külső határainak védelmében a megszabott három hónapos határidő lejártáig.

Ausztria mellett a német-osztrák és a dán-német határon is további maximum fél évig fennmaradhat az ellenőrzés, akárcsak egyes dán, német, norvég és svéd kikötőkben, valamint a Dániát Svédországgal összekötő Öresund hídon.

A görög hatóságok hatalmas erőfeszítéseket tettek, és valódi előrelépést történt. Mi több, az EU-török megállapodás drasztikusan csökkentette a Görögországba érkezők számát. Ennek ellenére még mindig jelentős migrációs nyomás van a külső határainkon, és rengeteg migráns tartózkodik Görögországban. Ezért ameddig fennállnak a súlyos hiányosságok a határok kezelésében, addig fenn kell tartani az ellenőrzést bizonyos belső határokon

– mondta sajtótájékoztatóján Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Hozzátette: a tervek szerint novemberre teljesen helyreáll a schengeni övezet működése.

Mint mondta, az Európai Unió a schengeni szabályok alkalmazása révén óvja meg a schengeni rendszert.

A sajtóértekezleten Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos leszögezte, hogy a “schengeni rendszer egyike az Európai Unió legnagyszerűbb vívmányainak”, ennek fenntartása érdekében azonban ideiglenes jelleggel lehetővé kell tenni a belső határellenőrzéseket.

Az Európát érintő migrációs válságra való tekintettel a schengeni övezeten belül több uniós tagállam is ideiglenes ellenőrzést vezetett be a határain. A belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást biztosító schengeni egyezmény értelmében erre csak korlátozott ideig van lehetőség a közrend vagy a belső biztonság komoly fenyegetettsége esetén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik