tanar(960x640).jpg (Array)
Belföld

Értelmes tanterv helyett nemzetféltéssel és hazafiassággal pályáznak az igazgatójelöltek

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2016. 05. 04. 18:06

Az iskolák államosítása óta, egyes tantervek inkább hasonlítanak politikai programokra, mint ésszerű, átgondolt jövőképre. Magyarországon szokássá vált, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma központilag nevezi ki az iskolaigazgatókat.

Volt már botrány ebből korábban is, mi is írtunk erről, például a Budai Nagy Antal Gimnázium kapcsán. Az államosítás következménye az lett, hogy a jelöltek programjukkal már nem a tantestületet, hanem a döntéshozó minisztereket próbálják meggyőzni. A 444.hu szerint, egy-egy igazgatójelölt pontosan tudja, mi az, amivel a kormányt le lehet venni a lábáról. Így kerülnek bele tantervekbe a nemzettudat erősödésére irányuló törekvések, vagy a világpolgárrá válás veszélyeire való felhívások.

A lap azt írja, a kiskunhalasi Bibó István Gimnázium igazgatói posztjára bejelentkező Csorba Imre tantervében az előremutató oktatási stratégiák helyett, inkább a hazafiasság fontosság kerül előtérbe. A pályázatban újítások nem nagyon fedezhetők fel, egyes információkat a Wikipédiáról másolt ki. Arra viszont felhívja a figyelmet, min múlhat „az ország felemelkedése vagy idegen hatalmak általi kihasználása”, emellett félti a tanulókat a világpolgárrá válástól. Ezért is hangsúlyozná a köznevelésben a nemzettudatot és a hazaszeretetet. Az iskola nyelvtanárai már levélben tiltakoztak a hasonló kijelentések ellen, végül a tantestület 80 százaléka le is szavazta a programot.

Amikor kiderült, hogy a tankerület vezetése őt támogatja, a többi tanár inkább nem indult ellene.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed police officers guard at a police cordon outside the Houses of Parliament in central London on March 22, 2017 during an emergency incident. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.