kocsis-istvan(960x640).jpg (Array)
Belföld

Elrajtolt az MVM-per másodfokon a Pécsi Ítélőtáblán

24.hu
24.hu

2016. 05. 04. 14:36

Perbeszédekkel kezdődött meg az MVM-per másodfokú, nyilvános tárgyalása szerdán a Pécsi Ítélőtáblán. Kocsis Istvánt, az MVM Zrt. volt vezetőjét tavaly júniusban mentette fel hűtlen kezelés és sikkasztás vádja alól a Kaposvári Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletében. Sz. András másodrendű vádlottat (az MVM volt főtanácsadóját) viszont bűnösnek találták több vádpontban is, és az ügy nyolcadrendű vádlottjával, K. Istvánnéval együtt, 2-2 évnyi felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki rájuk első fokon. Egy vádlott időközben meghalt, a többi vádlottat felmentették a főként hűtlen kezelésben való bűnsegédként való részvétel vádja alól.

A Kaposvári Törvényszék bírája az ítélet tavaly júniusi indoklásában kitért arra is, hogy akadt ahol bűncselekmény, és akadt ahol bizonyítottság hiányában ejtették a vádat. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség és a vádlottak védői is fellebbeztek.

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolt meg korábban több személyt az MVM gazdálkodásával kapcsolatban.     A vádpontok között szerepelt magyarországi és szerbiai erőműfejlesztés, magyar energianád program és több tanácsadói szerződés. A vádirat szerint a vádlottak munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek, 15 milliárd forint vagyoni hátrány okoztak az MVM-nek, amelyből 12 milliárd megtérült.     A Pécsi Ítélőtáblán szerdán az ügyészség és a sértett, az MVM jogi képviselője az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását indítványozta. Álláspontjuk szerint az elsőfokú ítélet iratellenes, az helytelen következtetéseken alapul.     A vádlottak ügyvédei részben az ügyben elmarasztalt vádlottak felmentését, az első fokon felmentett vádlottaknál pedig a törvényszék ítéletének helybenhagyását indítványozták.     A tárgyaláson három – az elsőfokú eljárásban felmentett – vádlott jelent meg, mindannyian ártatlanságukat hangsúlyozták az ítélőtábla előtt. A táblabíróságon szerdán nem jelent meg Kocsis István, K. Istvánné, valamint Sz. András sem.     Az ügyben május 17-én hirdet ítéletet a Pécsi Ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.