Belföld

18 milliárdot ad a kormány a titkosszolgálati agytrösztnek

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 05. 03. 16:58

Az Alkotmányvédelmi Hivatal, a tervezett Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, valamint a kormányzati adatközpont egységes elhelyezéséhez szükséges költségvetési többletforrások biztosításáról döntött a kormány.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal “hatékony működésének biztosítása érdekében” az AH a jövőben a XI. kerületi, Fehérvári út 70. szám alatti ingatlanban fog működni. Az ingatlan megvásárlásának fedezetét az idei központi költségvetés terhére (június 15-ei határidővel) kell biztosítania a nemzeti fejlesztési miniszternek.

A kormány döntése értelmében az AH új székhelyén működik majd a TIBEK és a kormányzati adatközpont is. Minderre több mint 2,8 milliárd forint átcsoportosításról határoztak.

Mindemellett a Fehérvári út 70. szám alatti ingatlan felújításához, valamint az informatikai rendszer kialakításához idén több mint 3,6 milliárd, jövőre 7 milliárd, 2018-ban 4,8 milliárd forintos keretet kell biztosítani.

Mi az a TIBEK?

Röviden: a kormány titkosszolgálati szuperközpontja. Hosszabban és kifejtve: a TIBEK dolga lesz az, hogy rendszerezze, elemezze és értékelje azokat az információkat, amelyeket a különböző szakszolgálatok összegyűjtenek. Nem végeznek önálló felderítő munkát, sokkal inkább szűrőként kerülnek be a kormány és a szakszolgálatok közé.

A TIBEK elődje már a ’90-es évek óta működik, csak korábban Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központnak hívták, most szán neki sokkal nagyobb szerepet a kormány, a hatodik, terrorveszélyhelyzettel összefüggő alaptörvény-módosítás során, amiről itt írtunk részletesen.

Kiemelt kép: Pál Anna Viktória, 24.hu

(Magyar Közlöny)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Eger, 2017. május 25.
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára (k), Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője (b) és Dányi Gábor Zoltán európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkár (j) a fejlesztéspolitikai egyeztetésen az egri városházán 2017. május 25-én.
MTI Fotó: Komka Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.