Belföld

Orbán kiirthatatlan az esti híradókból

Orbán Viktor tartja a frontot: még mindig ő a saját hangon legtöbbet nyilatkozó kormánypárti politikus.

Az előző időszakokhoz hasonlóan továbbra is Orbán Viktor miniszterelnök volt a legtöbbet saját hangon megszólaló kormányzati politikus az esti híradókban, a legtöbbet szereplő ellenzéki politikus Tóbiás József, az MSZP elnöke volt 2016 első negyedévében, derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb híradóelemzéséből. A miniszterelnök 291 alkalommal szólalt fel a cég által vizsgált csatornák esti hírműsoraiban.

A kormányfőt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter követte, akinek magas megjelenésszáma főleg a Kormányinfó elnevezésű, heti rendszerességgel megtartott sajtótájékoztatóknak köszönhető.

A két kormányzati szereplőt Tóbiás József követte, aki 2016 első negyedévében 145 alkalommal szólalhatott meg saját hangján az esti híradókban. Az elemzés szerint Tóbiás József és pártja sikeresen tematizálta az esti híradók napirendjét az év első három hónapjában, ellentétben az azt megelőző negyedévvel, amikor még a Jobbik elnöke állt ennek a listának az élén. Vona Gábor háttérbe szorult, ebben a negyedévben a PM kivételével már az összes ellenzéki pártvezető megelőzte a radikális párt elnökét.

Tóbiás József sikeréhez leginkább az országos népszavazással és a vasárnapi zárvatartással kapcsolatos hírek járultak hozzá. Ugyanakkor egyéb témákban is főként ő artikulálta pártja véleményét, amelyet jól türköz, hogy az MSZP részéről rajta kívül csak Harangozó Tamás került fel az ellenzéki megszólalók toplistájára.

Mint írták, az esti híradók tartalma emellett rávilágít arra is, hogy a Jobbik a kormánypártokkal és az MSZP-vel ellentétben 2016 első negyedévében egyetlen témát sem tudott huzamosabb ideig napirenden tartani. Az áprilisban kirobbanó elnökségi vita pedig azt vetíti előre, hogy a Jobbik számára előnyös témák helyett inkább a belső konfliktusok fognak előtérbe kerülni.

A vizsgált csatornákon továbbra is meghatározó téma maradt a bevándorlásügy. A brüsszeli terrortámadásokat követő terrorfenyegetettséggel kapcsolatos hírek márciusban a harmadik leggyakoribb témacsoporttá váltak,  108 tudósítással.

Szintén hónapról hónapra uralta a híradók napirendjét a családtámogatási rendszer és az országos népszavazási kezdeményezések ügye is.

A pártok közül a legtöbb megjelenési lehetőséget a szocialista párt kapta, a Fidesz megjelenésaránya megegyezik az előző negyedév értékével, míg a Jobbik végzett a harmadik helyen. A kormány arányaiban a legkevesebb megjelenési lehetőséget az ATV műsorában kapta.

(Nézőpont, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik