Budapest, 2016. május 2.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a magyar-palesztin üzleti fórumon a Buddha Bar Hotelben, Budapesten  2016. május 2-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Belföld

Megerősítené gazdasági kapcsolatait Palesztinával a kormány

24.hu
24.hu

2016. 05. 02. 15:50

A palesztin-magyar gazdasági kapcsolatok erősítése előtt nincsenek politikai akadályok - jelentette ki Szijjártó Péter a magyar-palesztin üzleti fórumon hétfőn, Budapesten.
Korábban a témában:

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a kormányok felelőssége az, hogy kikövezzék azt az utat, ahol a gazdasági kapcsolatok fejlődhetnek. Palesztina esetében ez megtörtént, tavaly novemberben a külügyminisztériumok együttműködési megállapodást írtak alá.

Elmondta: Európa és Magyarország érdeke is, hogy béke, biztonság és stabilitás legyen a Közel-Keleten.

A kétállamos megoldást csak az erőszak megfékezésével, Izrael és Palesztina közötti közvetlen tárgyalásokkal lehet elérni – szögezte le.

Budapest, 2016. május 2.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) lezet fog Riad Malki palesztin külügyminiszterrel, jobbról Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedõház Zrt. vezérigazgatója a magyar-palesztin üzleti fórum után a Buddha Bar Hotelben, Budapesten 2016. május 2-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI

Magyarország álláspontja szerint szükséges a nemzetközi közösség segítsége ahhoz, hogy sikeres legyen a béketárgyalás, és támogat minden olyan kezdeményezést, amely segíti a béketárgyalások újraindítását – mondta.

Kitért arra, hogy Palesztina szeretné diverzifikálni élelmiszeripari és mezőgazdasági importját, Magyarország pedig mindkét területen nagyon jó eredményeket tud felmutatni. Beszámolt a Vörös-tenger és a Holt-tenger közötti csatornaépítés nagyszabású tervéről is, amelyre magyar építőipari cégek is pályázhatnak, megfelelő tanúsítványok megszerzése után.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az Eximbank jogi és pénzügyi hátteret is tud nyújtani a kétoldalú üzletek során.

Hitelkeret áll rendelkezésre a Palesztinába exportáló magyar, illetve a Magyarországon üzleti lehetőséget kereső palesztin cégek részére.

Budapest, 2016. május 2.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), valamint Riad Malki palesztin külügyminiszter (b2) megérkezik a magyar-palesztin üzleti fórumra a Buddha Bar Hotelhez Budapesten 2016. május 2-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI

Magyarország elkötelezett a humanitárius és fejlesztési segítségnyújtás mellett – szögezte le, hozzátéve, hogy Magyarország támogatta az Európai Bizottság 268 millió dolláros csomagját márciusban, amelyet a palesztin területek fejlesztésére, támogatására nyújtott.

Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter kiemelte: a két ország mintegy 30 évre visszanyúló kapcsolata során a politikai dimenzióra koncentráltak, pedig a gazdasági oldal, a befektetések ösztönzése is nagyon fontos. Nem késő, hogy erősítsék a gazdasági kapcsolatokat is, erre a mostani üzleti fórum is kiváló lehetőséget ad – szögezte le.

A külügyminiszter kiemelte: a palesztin üzletemberek mindenhol jelen vannak a világban, Magyarországon is; az ő sikerüket kellene becsatornázni egy intézményesített üzleti fórumba.

Budapest, 2016. május 2.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a magyar-palesztin üzleti fórumon a Buddha Bar Hotelben, Budapesten 2016. május 2-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI

Úgy vélte, ösztöndíjasok számára ajánlásokat kellene adni mindkét ország részéről, milyen területek a legfontosabbak a kétoldalú kapcsolatokban, melyekre érdemes hangsúlyt helyezni.

Ez egy nagyon jó stratégiai befektetés a hosszú távú kapcsolatokba – szögezte le.

Az üzleti fórum során a két ország kereskedelmi kamarájának képviselői egyetértési megállapodást is aláírtak. Az eseményt a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Palesztin Befektetés-ösztönzési Ügynökség szervezte.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.