Belföld

Papcsák: a felügyelőbizottság nem vizsgálhatja az MNB-alapítványok gazdálkodását

A jobbikos delegált jelentését is elkaszálták, ami a jegybanki ingatlanvásárlásokról szól.

Elkaszálta a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága azt a jelentést, amelyet a testület jobbikos delegáltja, Nyikos László készített a jegybank ingatlanvásárlásairól.

Papcsák Ferenc, a felügyelőbizottság elnöke, Zugló korábbi fideszes polgármestere a Napi.hu-nak azt mondta: az a baj a Nyikos-jelentéssel, hogy nem ad választ a felügyelőbizottság által megfogalmazott kérdésekre, amelyek közül a legfontosabb, hogy az MNB igazgatósága jogszerűen vásárolta-e meg az ingatlanokat. Emellett az sem derül ki a dokumentumokból, hogy e tárgyban mi a nemzetközi gyakorlat – magyarázta Papcsák.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a vizsgálattal, a felügyelőbizottsági elnök azt mondta:

Most egyfajta átmeneti állapot van. Még friss az élmény, gondolkozom a folytatáson. A szavazáson tartózkodtam. Valamit pedig tenni kell, mivel a közvélemény, a média és a menedzsment is azt várja,hogy az fb mit mond az ügyben.

Mint mondta, „meg fogja kísérelni” Nyikosnál, hogy a korábban elfogadott szempontok alapján tegyen kiegészítéseket, ha pedig erre nem hajlandó, akkor keres egy másik tagot, aki végigviszi a vizsgálatot.

A jegybanki alapítványok költekezéséről Papcsák azt mondta: a felügyelőbizottság csak azt vizsgálhatja, hogy a jegybank törvényesen hozott-e létre alapítványokat, és adott át nekik vagyont. Az alapítványok önálló jogi személyiséggel rendelkeznek, vagyonuk és működésük is elkülönül a jegybanktól és intézményrendszerétől, így az ügyben a felelősség már a kuratóriumokat terheli – jelentette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik