Belföld

Paks II.: Fidesz-közeli ügyvéd képviseli az oroszokat

Birosag(210x140).jpg (Array)
Birosag(210x140).jpg (Array)

Szabó Iván ügyvédre bízta az orosz állami tulajdonú Roszatom a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos jogi feladatokat. Arra a jogászra, aki ezer szállal kötődik a Fideszhez – értesült a Magyar Nemzet.

Az iroda honlapja szerint Szabó Ivánt hét ügyvédjelölt, vagyis jogászgyakornok és három felsőfokú OKJ-s képzettségű munkatársa segíti a következő évtized egyik legdrágább és legbonyolultabb orosz–magyar beruházásával kapcsolatos szakmai kihívásokban. A lap megkereste Szabó Ivánt, aki elmondta: a Roszatom nyílt pályázatára jelentkezett az irodája, amelyet meg is nyert, a megbízást idén kapták meg, egy évre szól. Ennél többet nem kívánt közölni.

Rémik még a Nokia-doboz?

Szabó Iván a Hagyó Miklós, Budapest volt szocialista főpolgármester-helyettese elleni perben Balogh Zsolt, a BKV egykori megbízott igazgatójának, ügy koronatanújának és egyben egyik vádlottjának védője volt.  Balogh a perben azt állította, hogy több alkalommal korrupciós pénzt juttatott Hagyó Miklósnak, összesen hetvenmillió forintot, ebből pedig 15 milliót személyesen, egy Nokia-dobozban adott át. Hagyót végül csak hűtlen kezelésben találták bűnösnek, idén januárban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A lap szerint Szabó Iván intenzíven foglalkozott az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokkal, közszolgáltató cégekkel, különösen a viziközművekkel, ami az iroda fő profilját képezi. Irodája képviselte a pécsi önkormányzat Tettye Forrásház Zrt.-jét, amikor a helyi viziközmávet gyakorlatilag államosították. A pereskedés végeztével Szabó megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét. Emellett még a Pintér Sándor belügyminiszterhez kötődött Civil Zrt.-nek is nyújtott jogi tanácsadást és a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. megbízásából is közreműködött közbeszerzési eljárásokban. A kormányváltást követően tagja lett a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. felügyelőbizottságának.

A 2014 januárjában aláírt paksi atomerőmű-bővítés becsült költsége egyébként 12 milliárd euró, vagyis mintegy 3700 milliárd forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik