Budapest, 2016. április 25.
Gulyás Gergely, az Országgyûlés törvényalkotásért felelõs fideszes alelnöke beszédet mond az alaptörvény kihirdetésének ötödik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen az Országházban 2016. április 25-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Belföld

Minden akadály elhárult a választási rendszer hibáinak kijavítása elől

24.hu
24.hu

2016. 04. 29. 13:15

Korábban a témában:

Tavaly októberben a Friedrich Ebert Alapítvány és a Political Capital konferenciájának politikusi paneljében Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti képviselője, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke azt hangoztatta, mind a levélben szavazók névjegyzékének vezetése, mind a kampány, mind a kampányfinanszírozás szabályai javításra szorulnak.

A politikus ugyanakkor hozzátette:

Nem volna szerencsés, ha ebben a parlamenti ciklusban két alkalommal is módosítanánk a választási törvényeket, ezért mindenképp megvárjuk, hogy az AB meghozza határozatát, és csak ez után látunk hozzá a jogszabály-módosításokhoz.

Ezt a fontos mondatot pedig nem felejtette el a Transparens International és a Political Capital, akik nyílt levelükben úgy fogalmaznak,

2016. április 19-én megszületett az AB határozata, tehát minden akadály elhárult a választási rendszer hibáinak kijavítása elől.

Mint írják, a 2014-es választások során rengetegen éltek vissza a többes ajánlás intézményével a több százmilliós, ellenőrizetlenül elkölthető kampánytámogatás reményében.

Az így listát állító kamupártok gátlástalanul másolták a választópolgárok személyes adatait egyik ajánlóívről a másikra

– olvasható a levélben.

A PC és a TI úgy véli, ezek után nincs ok feltételezni, hogy mindez ne ismétlődne meg, sőt, 2018-ban a négy évvel korábban tapasztaltaknál még súlyosabb visszaélésekhez vezethet, hogy a külhoni szavazók regisztrációja tíz évig érvényes.

A választási rendszer akut problémáinak kezelése érdekében az alábbiakat javasolják:

  1. Az egyéni képviselőjelöltekhez hasonlóan a pártok is kincstári kártyán kapják meg és csak ezen a kártyán keresztül költhessék el az állami kampánytámogatást.
  2. A pártok az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseire vonatkozó szigorral számoljanak el kampányköltéseikről.
  3. A pártok, ha a választáson nem szerzik meg a szavazatok bizonyos százalékát, a teljes központi kampánytámogatást legyenek kötelesek visszafizetni (az egyéni jelöltek esetében jelenleg ez 2%; a választott határérték ennél alacsonyabb is lehet, de annak egyformán kell vonatkoznia az egyéni jelöltekre és a pártlistákra).
  4. Teremtsék meg a jogszabályi és technikai feltételeit annak, hogy a választási bizottságok és irodák képesek legyenek a másolt ajánlóívek kiszűrésére.
  5. A kormány, az önkormányzatok és a civil szervezetek pártok érdekében kifejtett kampányolását be kell tiltani, vagy ezek értékét le kell vonni az adott párt által elkölthető kampánypénzek összegéből.
  6. A nyomtatott és online sajtóhoz hasonlóan a köztéri hirdetések („óriásplakátok”) tarifáit is legyen kötelező nyilvánosságra hozni.
  7. A pártok érdekében kampányoló civil szervezetekre ugyanolyan szigorú beszámolási és nyilvánossági követelményeket kell bevezetni, mint amelyeket a pártok esetében javaslunk.
  8. A külhoni magyar állampolgárok regisztrációját minden egyes választás előtt meg kell erősíteni.

Álláspontjuk szerint a törvénymódosításokra még az idei évben sort kell keríteni annak érdekében, hogy egyrészt a választási szerveknek, másrészt a pártoknak legyen elegendő idejük az új szabályokhoz való alkalmazkodásra.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.