Bokros-Lajos(7)(210x140).jpg (Bokros Lajos)
Belföld

Bokros: Varga kötelessége megakadályozni Matolcsy pénzszórását

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 04. 29. 10:53

Polt Péternek hivatalból kellett volna eljárást indítania.

 

Bokros Lajos szerint nem helytálló, amikor a kormány a jegybank függetlenségére hivatkozva azt mondja, nincs köze az MNB alapítványok pénzszórásához. A végrehajtó hatalomnak valóban nincs joga a pénzpolitika tekintetében a jegybankot utasítani, de az MNB-nek nem feladata a közpénzek elköltése, a törvény alapján pedig saját nyereségét 100 százalékig be kell fizetnie a költségvetésbe.

A Magyar Nemzeti Banknak nem lehet „saját külön” költségvetése, senki által nem ellenőrzött bugyellárisa. Ez önmagában törvénytelen – mondta a Modern Magyarország Mozgalom elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Bokros Lajos szerint Varga Mihálynak kell fellépnie a törvénysértés ellen.

Ezt kötelessége megakadályoznia a nemzetgazdasági miniszternek. Mert a nemzetgazdasági miniszter a törvény alapján a jegybanknak, mint részvénytársaságnak az igazgatósági elnöke. Amikor én pénzügyminiszter voltam, én a jegybank működését ebből a szempontból igenis ellenőriztem és muszáj is volt ellenőrizni, mert a jegybank nem egyszerűen csak monetáris hatóság, hanem egyúttal egy vállalat is, amelynek hatékonyan kell gazdálkodnia, és hogyha nyeresége van, azt be kell fizetnie 100 százalékig a költségvetésbe. Az, hogy mennyi nyeresége van, az függ attól is, hogy a saját költségei mekkorák. Hogyha túlhúzza a saját költségeit és túl sokat költ autóra, szőnyegre, ingatlanokra, satöbbire, akkor jóval kevesebb lesz a nyeresége, akkor már közpénzt tulajdonít el. Következésképpen ezt a pénzügyminiszternek (nemzetgazdasági miniszternek –a szerk.) kötelessége megakadályozni és ilyen szempontból a kormánytól a jegybank tevékenysége nem független.

A jegybanknak, mint vállalatnak van felügyelőbizottsága is, amelynek szintén kötelessége megakadályozni, ha a vállalat költségvetési tevékenységet folytat.

Polt Péternek már lépnie kellett volna

Aztán van még legfőbb ügyész, aztán van még számvevőszék. Ezektől nem független a jegybank mindazokban a tevékenységekben, ami nem a monetáris politika hatáskörébe tartozik.

A volt pénzügyminiszter szerint Polt Péternek hivatalból kellett volna már eljárást indítania, mert itt törvénysértés van, amit csalásnak, lopásnak, sikkasztásnak, hűtlen kezelésnek hívunk. Bokros szerint a bíróság csak azért jegyezte be az alapítványokat, mert nem tehetett mást, a Fidesz legutóbbi törvénymódosítása után.

Ezek az alapítványok azonban éppen a törvény szerint csak azt a mintegy 2 milliárd forintot költhetnék el, amit a jegybank, mint felügyeleti hatóság bírságként szed be.

A jegybank nyeresége – a kormányzati kommunikációval ellentétben – nem jelenti az MNB sikerességét – emlékeztetett Bokros Lajos. A magyar jegybank nem azért nyereséges, mert jól gazdálkodott, hanem azért, mert

„szakmányban és folyamatosan rontja a magyar nemzet munkáját és fizetőeszközét, ezzel aláássa a magyar forint stabilitását (…) tehát még a monetáris politikát is rosszul végzi. Éppen ezért a nagy a nyeresége. Az MNB a kamatokat folyamatosan azért csökkenti, hogy romoljon a forint.

A forintnak is árthat a kormány

A jegybanknak hivatalosan nincs árfolyamcélja, de az árfolyamot rontani akarja, mert ez az egyetlen lehetőség, amivel enyhíthető a sok kár, amit a versenyképesség területén okoz döntéseivel. Bokros szerint a botrány mindenképpen megrázza a Fideszt, hiszen – Lázár János érveivel ellentétben – nem az árt a forintnak, aki ezt szóvá teszi, hanem az, aki a jegybankot, a monetáris politikát hiteltelenné teszi.

A MoMa elnöke korábban öt pontban foglalta össze, miért törvénytelen az MNB működése és miért illúzió azt hinni, hogy Matolcsyt leváltják.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.