Belföld

Politico: Orbán messze a súlyán felül visz be ütéseket

A brüsszeli szaklap előkelő helyre tette a magyar miniszterelnököt az uniós befolyási listán.

Az uniós tagállamok vezetőinek és EU-nagyköveteinek befolyását vizsgálta a Politico brüsszeli kiadása. Egyebek mellett azt mérlegelték, mennyire stabil a kormány vagy hogy mennyire járnak külön utakon, illetve mennyire határozzák meg az Európai Tanács találkozóinak témáit. A nagykövetek oldaláról megnézték, mennyire törekszenek szövetségre, mennyire élveznek önállóságot, tapasztalt diplomaták vagy politikai kinevezettek-e.

Orbán Viktor és Várhelyi Olivér kettőse meglepően előre került a listán: a hatodik helyen állnak. A Politico szerint Orbánnak hosszú távú stratégiája van az Európai Tanácsban, és messze a súlyán felül visz be ütéseket. A nagykövettel kapcsolatban viszont megjegyzik: gyakran ő az utolsó, aki értesül egy hazai kormánydöntésről.

A listára felvették Törökországot is, amellyel uniós csatlakozási tárgyalások folynak, és a menekültügyi megállapodás miatt fontos partnere az EU-nak. Erdogan rezsimje az ötödik helyen áll, előttük vannak még az olaszok, a franciák, a britek, és első helyen a németek. Angela Merkel uralja a tanácskozásokat és a német nagykövet is erős – állapították meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik