Belföld

Nem kell új szuperkórház, a rohadó régieket kell visszarántani a szakadék széléről

Napok óta azt rágja a sajtó, hogy lesz-e új szuperkórház a fővárosban. A legfrissebb információk szerint még egyáltalán nem biztos, hogy nem. Az egészségügyért felelős államtitkár a Világgazdaság konferenciáján az újságíróknak arról beszélt, hogy az Inforádióban elhangzott szavait nem megfelelően vágták össze, nem állított olyat, hogy egészen biztosan nem alakítanak ki új intézményt.

Ónodi-Szűcs Zoltán megszólalásaitól függetlenül azt állítják a 24.hu ágazati döntésekre rálátó forrásai, hogy a fővárosi fejlesztések kapcsán óriási a káosz az Emmi-ben és a tárgyalóasztaloknál is. Több, félkész, inkább ötletszerű felvetés párhuzamosan van napirenden – bár a jövő évi költségvetést már elfogadták. A fővárosi átalakításokkal kapcsolatban megkérdeztük a Magyar Kórházszövetséget, ők jövő hét szerdán esedékes elnökségi ülésük után közlik álláspontjukat.

De valóban szükség lehet egy új kórházra? Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint nem.

Még egy kicsit több is a kórházi ágy a fővárosban, mint szükséges lenne, viszont a kórházak katasztrófális állapotban vannak. Nem lehet megtenni azt, hogy egy bizonyos körzet lakóit favorizáljuk, építünk nekik 50-80 milliárdért egy kórházat, a többieket pedig a lerohadt állapotok között hagyjuk. Még akkor is bőven elég az ágy, ha figyelembe vesszük, hogy a kapacitás 40 százalékát nem helyi betegek, hanem a Pest és más megyékből érkezők teszik ki

-állítja a szakember, aki hozzáteszi: bízik abban, hogy a kormány – szemben a Fidesz frakció tavalyi bejelentésével – a három centrum kialakítására vonatkozó államtitkársági javaslat mögé áll, a szakmai realitásokra ugyanis ez egy átgondolt, megvalósítható válasz lenne.

Az elmúlt 5-10 évben annyit fejlődött az orvosi technológia, hogy jóval kevesebb ágy is elég, a meglévő kapacitások funkcionális elosztása és a hatékonyság növelése a kulcskérdés.

De mi is az a kiemelt centrum? Sinkó Eszter szerint három olyan kórházat kell elképzelnünk, amelyek  minden szakmai profilt magukba foglalnak és sürgősségi centrumként is működnek, a többi intézmény – decentrum – pedig segíthetné a munkájukat. Értesülései szerint ezt a forgatókönyvet a szakma is támogatja.

Akár hat sürgősségi központra is szükség lehet

A 24.hu a területre rálátó szakmai forrásból úgy értesült, hogy az új szuperkórház ötletét szakmai platformokon gyakorlatilag elvetették, egyelőre több koncepció is szóba került a fővárosi sürgősségi ellátás átalakítása kapcsán: vannak, akik kiállnak a 3 sürgősségi intézmény megerősítésének terve mellett, mások négy, a legvégletesebb szempontot képviselők azonban 6 központ kialakításáért lobbiznak. Vidéken 400 ezer emberre jut egy sürgősségi központ, ahhoz, hogy ugyanezt az arányt Budapest és az agglomeráció lakosságát tekintve tartani tudják, valóban szükség lehet hat centrumra.

 

A legszerényebb elképzelés, a három kórházat érintő 240-310 milliárd forintba kerülhet. Csak összehasonlításképpen: a jövő évi költségvetésben összesen 165 milliárd forintot szánnak az ágazatra.

 

A három gerincintézmény a Szent János Kórház, a Honvéd Kórház, illetve az Egyesített Szent István és Szent László Kórház lehet kiegészítve a szintén a Nagyvárad téren található Heim Pál Gyermekkórházzal és az egyetemi klinikákkal. Nehézséget okozhat egyes intézmények megközelíthetősége, szakmai körökben felvetődött , hogy a Szent János kórháznál annyira katasztrofális a közlekedés, hogy komolyabb infrastrukturális átalakításokra is szükség lenne.

Sinkó Esztert megkérdeztük arról, hogy valóban indokolt lenne-e hat centrum kialakítása. Az egészségügyi közgazdász úgy látja: szakmai szempontból akár igen, ám hat nagysúlyú intézménynél már kórházak bezárása, kapacitáscsökkentés is szóba kerülhetne, ez pedig palotaforradalomhoz vezetne a fővárosban, így kevés esélyt lát erre.

Kérdéseinket elküldtük az Emberi Erőforrások Minisztériumának, az államtitkárság azonban a már ismert tényeket ismételte el, miszerint

a főváros egészségügyi fejlesztésével kapcsolatosan a kormány hamarosan döntést hoz arról, hogy egy új kórház építésére kerüljön sor vagy a kapacitások bővítésével három-négy súlyponti kórház fejlesztése történjen.

További tájékoztatást majd a kormány döntését követően adnak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik