Belföld

Krumpli vagy pipa – Matolcsy jelei

Matolcsy Orbán (Orbán Matolcsy)
Matolcsy Orbán (Orbán Matolcsy)
Az MNB elnöke mindig saját kezűleg jelölte meg, ki támogatható.

A HVG legfrissebb száma szerint Matolcsy György pipával és krumplival jelölte be, hogy a jegybanki alapítványok különféle pályázataira jelentkezők közül kiket lehet támogatni. A hetilapnak alkalmazottak mesélték el, hogy az MNB-elnök a kisebb összegeknél teljesen logikátlanul, a tíz- és százmillióknál teljesen tudatosan választott.

Az előterjesztések Matolcsy személyes utasítására, egyik napról a másikra születtek.

A kuratóriumi tagoknak azonnal szavazniuk kellett, az esetek nagy részében elektronikusan, mert ülést csak évente párszor hívtak össze. A HVG emlékeztet rá, hogy az alapítványi testületekben nagyrészt ugyanaz a tucatnyi ember váltakozik. Mindannyian Matolcsy bizalmasai. A hetilap olyannyira gátlástalannak minősíti a közpénz osztogatását (rokonoknak, barátoknak, megvenni kívánt értelmiségi csoportoknak), hogy címlapjára Matolcsy Györgyöt rabruhában tette ki.

Akár húsz évet is kaphatnának

Mint korábban megírtuk, Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatójának úgy tűnik, a Magyar Nemzeti Bank köré szerveződött struktúra valamiféle bűnszervezet, Magyar György pedig úgy vélte, az alapítványok botránya akár a hűtlen kezelés büntetőjogi tényállását is megvalósíthatja, az pedig egy beismerő vallomással ér föl, ahogy az adatokat megpróbálták titkosítani.

Magas az érték, öttől tízes kategória. Ha egyszer valaki ezt megállapítaná, de emögé tennék egy gyors kérdőjelet.
De ha ne adj’ isten ezt bűnszövetségben vagy bűnszervezetben követnék el, az már talán öttől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetendő lehetne.

Ligeti Miklós arra is emlékeztetett, hogy a jegybanktörvény szerint az MNB csak a céljával, alapvető feladatával összefüggésben hozhat létre alapítványt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik