Belföld

303 millióból tervezteti a kormány a reformátusoknak átadott épület felújítását

A reformáció 500. évfordulójának tiszteletére adják az egyháznak a Károlyi-Csekonics palotát.

Felújítja, úgy adja át a református egyház tulajdonába a Miniszterelnökség a Károlyi-Csekonics palotaegyüttest. Csak a rekonstrukció megtervezéséért nettó 303 millió forintot fizetnek ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft. konzorciumának – írja az Átlátszó.

Az épületben korábban a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal működött. Még tavaly szeptemberben határozott a kormány arról, hogy a VIII. kerületi ingatlan átfogó felújítására 2015-ben 55, 2016-ban 385 millió forintot költenek, a hivatalt pedig elköltöztetik.

Kormányhatározattal adták az épületet a Magyar Református Egyház tulajdonába, hogy a továbbiakban a szomszédos épületben működő Károli Gáspár Református Egyetem használhassa. Ugyanebben a kormányhatározatban felhívták a nemzetgazdasági minisztert, hogy a felújításhoz kapcsolódó „műszaki ellenőri és további műszaki szolgáltatási feladatok folyamatos elvégzése érdekében” 2016-ban 228,9 millió forintot biztosítson a költségvetésből.

A kormány honlapján megjelent tájékoztató szerint az ingatlant a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére ajándékozzák az egyháznak, annak érdekében, hogy „a magyarországi református felsőoktatás legfontosabb intézménye méltó elhelyezést és lehetőséget kapjon arra, hogy társadalomépítő szerepét a Magyarországi Református Egyház hitvallásának megfelelően tölthesse be”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik