Belföld

Vona sokat veszíthet

Nézőpont: a Jobbik-tábor 44 százaléka radikális.

A Heti Válasz megbízásából készült legfrissebb reprezentatív közvélemény-kutatás szerint kockázatos lépésre szánta el magát Vona Gábor azzal, hogy belső ellenzékét kiszorítaná az elnökségből. Míg a Jobbik-szimpatizánsok nélküli teljes felnőtt népesség 14 százaléka határozza meg magát radikálisként, addig a Jobbik-táboron belül ez az arány 44 százalékot tesz ki.

A pártelnök taktikája a jelenlegi Jobbik-tábor egyben tartása szempontjából komoly töréshez vezethet, Vona Gábor belső ellenzékét ugyanis a párt radikálisaihoz sorolt pártvezetők jelentik. Kiszorításukkal elbizonytalanodhatnak, lemorzsolódhatnak a Jobbik-tábor csaknem felét kitevő radikális szimpatizánsok. A Nézőpont Intézet kérdésesnek tartja, hogy helyükre a teljes felnőtt népesség körében magukat mérsékeltként meghatározó szélesebb választói körből mennyit tud megnyerni a pártnak Vona Gábor.

Jobbik 11, MSZP 10 százalék

Áprilisban a teljes felnőtt népességen belül a Fidesz-KDNP 29 százalékon áll. A Jobbik 11, az MSZP 10, a DK és az LMP 4-4, az Együtt 2, a PM 1, míg az egyéb pártok támogatottsága jelenleg 2 százalékos.

A rejtőzködők és nemszavazók aránya összességében 37 százalékot tesz ki.

A legvalószínűbb listás eredmények alapján a Fidesz-KDNP 40, a Jobbik 26, az MSZP 13, a DK és az LMP 7-7, az Együtt 3, a PM pedig 1 százalékon áll. A még Vona Gábor bejelentése előtt készült kutatás szerint a Jobbik hívei láthatóan jóval aktívabbak voltak, mint az MSZP-támogatók. Kérdés, hogy a következő hónapban miként alakul a Jobbik legvalószínűbb listás eredménye a radikális szimpatizánsok esetleges elbizonytalanodása esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik