Belföld

Milliárdokat költ a kormány egyházi célokra

Jövedelempótlékra, programokra, beruházásokra is jut.

Jövőre összesen 1,1 milliárd forintot biztosítanak a reformáció emlékévének programjaira, a pénzt a Reformáció Emlékbizottság kapja – derült ki a kedden késő este közzétett költségvetési törvényjavaslatból. 3,1 milliárd forintot fordítanak a hitoktatás támogatására.

8,8 milliárdot szán a kormány az egyházi alapintézmény-működésre, és 1,7 milliárd jut az egyházak hitéleti támogatásának kiegészítésére. A vallási tevékenységet végző szervezetek támogatására 121 milliót terveznek fordítani.

Összesen 3,8 milliárd jut az egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatására, és 17,72 milliárd forint járadékot fizetnek ki azok után az ingatlanok után, amelyek korábban az egyházhoz tartoztak, és nem adták vissza.

Valamivel több, mint 2 milliárd forint működési támogatást kapnak és 900 milliót költhetnek beruházásokra és felújításokra az egyházi közgyűjtemények és közművelődési intézmények.

5,5 milliárdot fizet a kormány a Lezsák Sándor alapította Lakiteleki Népfőiskola beruházásával összefüggő feladatokra. 600 millió jut a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium rekonstrukciójára, 500 milliót költenek a győri Nagyboldogasszony-bazilika rekonstrukciójára, 300 milliót a kazincbarcikai Don Bosco Sportközpont létrehozására.

1,4 milliárdot fordítanak az egyházi épített örökség védelmére és egyéb beruházásra. Az 5000 lakosnál kisebb településeken szolgálatot teljesítő egyházi személyek 1,9 milliárd forintnyi jövedelempótlékban részesülnek, a külhonban szolgálatot teljesítő egyházi személyek jövedelempótlékára 420 milliót ad a kormány.

300 millió forintot fizetnek a határon túli egyházi intézmények fejlesztésének támogatására. Az MTI által felsorolt összegek összesen 50 milliárdot tesznek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik