Belföld

Gyurcsány: “Legyen világos, meglopják a nyugdíjasokat”

A Demokratikus Koalíció elnöke két baj is van, a 0,9 százalékos emeléssel.

A volt kormányfő Facebook-oldalán osztotta meg, miért tartja érthetőnek, hogy a nyugdíjasok háborognak.

Nem akarnak beletörődni a jövőre beígért, inflációkövető nyugdíjemelésbe. A 0,9 százalék, ha úgy tetszik kilenc ezrelék, valóban kiábrándító.

Vajon igaza van-e a nyugdíjasoknak?

Szerinte igen.

Mert persze igaz, hogy a ma hatályos törvény szerint csak az inflációval kell korrigálni a nyugdíjakat, de ezzel két baj is van.
Először is, ez így nem jó szabályozás. (Ugye ezt a törvényt a Fidesz hozta.) Ha növekszik a gazdaság, ha növekednek a jövedelmek, akkor miért nem kapnak abból legalább egy keveset a nyugdíjasok is? Ez akkor is jogos követelés, ha a Fidesz iszonyatos nyugdíjpolitikája miatt 10-15 év múlva tényleg bajban lesz a nyugdíjkassza.
Másodszor meg még saját törvényét sem tartja be a kormány. Az MNB márciusi hivatalos inflációs előrejelzése szerint jövőre 2,4 százalékkal fog romlani a forint. Akkor mire fel a 0,9 százalék? Legyen világos: meglopják a nyugdíjasokat. És még ha év végén korrigálnak is, egy évig kamatmentesen fogják használni a pénzüket.

A DK elnöke arra is emlékeztet, hogy az infláció alultervezése már Orbán első kormányának is kedvelt eszköze volt, mert az csökkenti a kiadásokat a tervben és növeli a bevételeket valóságban.

A kettő közötti pár száz milliárd pedig szabadon elkölthető a kormány kénye-kedve szerint. Ne kételkedjünk! Magukra költik, a szó hétköznapi értelmében lopni fognak.

 

A DK korábban is megalázónak nevezte, hogy a 0,9 százalékkal „növelnék” a nyugdíjakat. A párt úgy vélte, a Fidesz úton-útfélen azt hirdeti, hogy a „magyar reformok működnek”, „Magyarország jobban teljesít”, aztán amikor eljönne a tettek ideje, csak széttárja a karját, kifordítja a zsebeit.

A rendszerváltás utáni időszak legalacsonyabb nyugdíjemelése miatt a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke jelezte, elkeseredtek és felháborodtak. 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik