Belföld

„Amikor anyukám elmegy, apukám biztos, hogy bejön a szobámba”

Évente 15 ezernél is több gyerek válik erőszakos bűncselekmény áldozatává Magyarországon. Lucus, Dancsi és Benji elmesélik, hogyan zárják ki - szó szerint - a brutális világot.

Elkészült az UNICEF Magyar Bizottság gyermekbántalmazással kapcsolatos kutatása, melyben a válaszadók dönthettek, mi számít nevelési eszköznek és mi számít testi vagy lelki bántalmazásnak. Az online kérdőívét 1 hónap alatt közel 7000 felnőtt töltötte ki.

Az ország legnagyobb gyermekjogi online kutatásának adataiból világosan látszik, hogy amíg a testi fenyítés egyre jobban visszaszorul, a lelki bántalmazás néhány formáját sok válaszadó nem is tekinti annak. Ráadásul a válaszadók 83 százaléka ugyan tudta, hogy Magyarországon is hatályos az ENSZ Gyermekjogi egyezménye, mégis minden 5. válaszadó úgy gondolja, hogy a fizikai fenyítést csak formájától függően tiltja törvény.

20160426_unicef_ gyermekbantalmazas_landingpage_V10_illustration

Tippek a bántalmazás ellen

Ma Magyarországon évente több mint 15 000 gyerek válik erőszakos bűncselekmény áldozatává.

Az UNICEF Magyar Bizottság célja a kutatással az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az erőszak sok gyerek közvetlen környezetében történik – a családban, az edzésen, a négy fal között.

A bántalmazott gyermekek helyzete sokszor kilátástalan: mivel megoldást nem látnak, kénytelenek a helyzettel együtt élni. Ezért az UNICEF úgy döntött, megmutatja, hogy ezek a gyerekek milyen fájdalmas készségeket kényszerülnek elsajátítani úgy, hogy ők maguk osztják meg velünk ezeket egy jól ismert műfaj, a How-to útmutató videók formájában.

A videók mind egy-egy bántalmazással kapcsolatos szituációra adnak tippeket, tanácsokat. Megnézhetjük a kislányt, aki gyerekkönyvekkel torlaszolja el az ajtaját; a kisfiút, aki plüss játékokkal tompítja az éles sarkokat a szobájában; és a tinilányt, aki sálakból készít védőfelszerelést magának a nehéz helyzetekre. További információk a UNICEF oldalán találhatóak.

Lucus videója: “amikor anyukám elmegy, apukám biztos, hogy bejön a szobámba”

Dancsi világa: “kaptam ütéseket…”

Benji válaszol: “ha ütnek, sokszor esünk egy nagyot”

Mit tesz az UNICEF a gyerekbántalmazás ellen?

A gyermekek védelme az erőszak valamennyi formájától alapvető jog, amelyet a Gyermekjogi egyezmény és a magyar törvények is biztosítanak. Az erőszaknak egyaránt vannak azonnali és hosszú távú következményei. A hosszú távú cél, hogy ne csak a súlyos bántalmazások szűnjenek meg, egy egyszerű pofont se tekintsük nevelési eszköznek.

20160426_unicef_ gyermekbantalmazas_landingpage_V10_illustration

Az UNICEF Magyar Bizottság ezért a kampány indulásával egy időben elindítja jogsegély oldalát, ahol azok küldhetnek üzenetet, akiknek kérdése van a gyerekbántalmazás kapcsán – legyen az felnőtt vagy gyerek. A válaszokat az UNICEF gyermekjogi csapatával közösen az ELTE Bibó István Szakkollégiuma és a kutatásban részt vevő szakemberek dolgozzák fel.

20160426_unicef_ gyermekbantalmazas_landingpage_V10_illustration

Emellett folyamatosan kommunikáljuk HelpApp nevű mobil alkalmazásunkat, mely ingyenesen elérhető, hogy a segítség kéznél legyen, ha a gyermek bajban érzi magát. Hiszünk abban, hogy a felelősségvállalás és a tudatos jövőépítés a jogok ismeretéből fakad. Az országossá nőtt, iskolai gyermekjogi programunk, az Ébresztő-óra célja, hogy növelje a gyermekjogok ismertségét az iskolákban, és az UNICEF gyermekjogi tevékenységének bemutatásával érzékenyítse a gyermekeket a fejlődő világ, a fenntartható fejlődés és a globalizált világ problémái iránt. 2015-ben mintegy 10 000 gyereket értünk el. Kutatásainkkal pedig folyamatosan hívjuk fel a figyelmet a gyerekbántalmazásra – 2014-ben a sport és erőszak, illetve a gyerekek szemszögéből bemutatott, bántalmazással kapcsolatos kutatásunk is ezt a célt szolgálta.

20160426_unicef_ gyermekbantalmazas_landingpage_V10_illustration

Az, hogy az erőszak általánosan jelen van, legyen az fizikai, lelki vagy szexuális, nem jelenti azt, hogy nem számít súlyos jogsértésnek. A kezünkben van a lehetőség, hogy a láthatatlant láthatóvá tegyük.

Most Ön is tehet ellene – adója 1 százalékával hozzájárulhat az UNICEF magyarországi munkájához a gyermekek elleni erőszak visszaszorításának érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik