Belföld

Két megyei kórházat is elmarasztalt az Állami Számvevőszék

Működési hiányosságokat tártak fel, az igazgatóknak intézkedési tervet kell készíteniük.

Több hiányosságot tárt fel az Állami Számvevőszék a Bács-Kiskun Megyei Kórház és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház 2011 és 2014 közötti működése során. A szervezet „az irányítószervi feladatellátásban, a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése területén tárt fel hiányosságokat, valamint szabálytalanságokat állapított meg az intézmények pénzügyi és vagyongazdálkodásában is” – áll az ÁSZ-közleményben.

A számvevőszék javaslatokat fogalmazott meg a kórházigazgatóknak, amelyek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Az ÁSZ-jelentés rámutat, hogy a kórházaknál alapító okirat módosításához az emberi erőforrások minisztere 2014-ben nem kérte meg az államháztartásért felelős miniszter előzetes egyetértését, továbbá a kórház szervezeti, működési szabályzata (szmsz) nem tartalmazta az alapító okirat keltét, számát és az alapítás időpontját. A két megye közgyűlése és a GYEMSZI ugyanakkor a hatékony gazdálkodáshoz szükséges követelményeket nem érvényesítette, nem kérte számon és nem ellenőrizte.

A kórházak 2011-2014 közötti kötelezettségük ellenére nem tették közzé az éves költségvetéseket, a belső ellenőrzési kézikönyv jogszabályban előírt felülvizsgálatát és módosítását nem végezték el, a jóváhagyott éves ellenőrzési tervekben foglalt ellenőrzések végrehajtásáról nem teljes körűen gondoskodtak. A kecskeméti kórháznál intézményi szintű kockázatelemzés nem készült.

A kórházak fizetőképessége elsősorban a lejárt szállítói tartozások nagymértékű növekedése miatt 2013-ban és 2014-ben nem volt biztosított, a pénzügyi egyensúly mindkét kórház esetében az általuk hozott takarékossági intézkedések és az esetenként kapott pótlólagos támogatás révén volt fenntartható, a bevételi és kiadási előirányzatok módosítása és a gazdálkodási jogkörök gyakorlása nem felelt meg az előírásoknak.

A bevételi előirányzatok minden évben alulteljesültek, szabálytalanságok voltak a kiadási előirányzatok felhasználása során. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik