Belföld

Elégedetlenek a magyarok az állami egészségüggyel

Elégedetlenek a magyarok az állami egészségüggyel, ugyanis átlagosan 320 ezer forintot költenek évente az ügyfelek magán-egészségbiztosításra, ez annak a felmérésnek az eredménye, amelyet egy biztosítótársaság végzett.

A nemzetközi egészségbiztosításokat kínáló MediHelp International 1500 embert kérdezett meg online kérdőíves módszerrel arról, hogy milyen feltételekkel, miért és mekkora összegért kötnek magán egészségbiztosítást. Az összegzést az MTI hétfőn kapta meg.

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók fele elsősorban azért döntött már vagy döntene magán-egészségbiztosítás mellett, mert elégedetlen az állami egészségügyi ellátással.

A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint 2015-ben 9,68 milliárd forintért kötöttek Magyarországon egészségügyi magánbiztosítást, ami 27 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az átlagos biztosítási összeg 320 000 forint, ami megegyezik azzal, mint amennyit a MediHelp ügyfelei szánnak erre. A MediHelp várakozása szerint 5-10 százalékkal nő idén a piac, mintegy 5-10 ezer új ügyfél köthet biztosítást.

A MediHelp online felmérésében résztvevők 15 százalékának már van magán-egészségbiztosítása, további 10 százalék pedig egy éven belül tervez ilyet kötni. Véleményük kialakításában szerepet játszik az is, hogy a családtagoktól, barátoktól és médiából sok rossz véleményt hallanak az állami ellátás színvonaláról.

A magánbiztosítás egyik legnagyobb előnyének a megkérdezettek a várólisták kikerülését tartják. A magyar állami egészségügyben ugyanis egy csípőprotézis cseréjére átlagosan 366 napot, egy gerincsérvműtétre pedig 36 napot kell várni, a magán-egészségbiztosítást kötők számára ezek a műtétek viszont várakozás nélkül igénybe vehetők – tartalmazza a felmérés összegzése.

Kiemelt kép: Jánós Kórház, Kerner Zsolt / 24.hu

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik