Belföld

Bokros: „Orbán nem vághatja le jobb kezét”

A Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke szerint az MNB törvényeket sért.

 

Bokros Lajos eltekintene a legújabb hírektől, csak a száraz tények alapján állítja azt, hogy a Matolcsy György vezette hazai jegybank működése többszörösen törvénytelen. Öt pontban foglalta össze, miért.

1. Az MNB minden nyereségét 100%-ig köteles befizetni a magyar állam költségvetésébe. Ma nem ezt teszi.

2. Az MNB nem hozhat létre semmilyen célból alapítványokat, mert azzal elvonja a pénzt az állami költségvetéstől.

3. Az MNB nem költhet közcélokra az állami költségvetés helyett és mellett, mert nem vonhatja ki a közpénzek feletti rendelkezést az Országgyűlés ellenőrzése alól.

4. Az MNB nem folytathat költségvetési, fiskális politikát – feladata kizárólag a pénzpolitika, a monetáris politika kialakítása, végrehajtása.

5. Az MNB nem tehet kísérletet arra, hogy közpénzt magánpénzzé nyilvánítson. Ez utóbbi szándékos lopás és csalás.

Bokros Lajos szerint civilizált országokban a jegybank elnöke egyetlen apró törvénysértés lemond vagy leváltják, de illúzió lenne azt hinni, hogy nálunk is ez fog történni.

Orbán nem vághatja le jobb kezét. Így viszont maga is bűnpártolóvá válik. Orbán és Matolcsy szervesen összetartoznak. Magyarországon tombol a törvénytelenség.

Hol van az MNB Felügyelő Bizottsága? Hol van a Legfőbb Ügyész? Hol van a pénzügyminiszter? Hol van a jogállam? Síri csönd és hullaszag.

Költői kérdései után a MoMa elnöke arra jut, hogy az adófizetők pénzének gátlástalan herdálása és fosztogatása csak az Orbán-rendszer teljes eltakarítása után szűnhet meg. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik