Belföld

Tíz évet kapott a debreceni egyetemista gyilkosa

A bíróság szerint nem akarta megölni a sértettet, de „belenyugodott” a halálába.

Jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Ítélőtábla hétfőn egy férfit, aki olyan súlyosan bántalmazott 2004-ben egy debreceni egyetemistát, hogy az három nappal később belehalt a sérüléseibe.

A másodfokú bíróság megállapította, hogy az első fokon eljáró törvényszék helyesen minősítette a vádlott cselekményét, amikor megállapította, hogy a vádlott nem akarta megölni a sértettet, de „belenyugodott” a halálába. Nyomatékos enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy a sértett agresszív magatartása is közrejátszott a cselekményben, valamint azt, hogy a vádlott az azóta eltelt 12 év alatt nem tanúsított a társadalomra veszélyes magatartást. Az első fokon kiszabott 12 éves büntetést így enyhítették.

A sértett, aki 2004 szeptemberében kezdte meg tanulmányait a debreceni egyetemen, októberben egy nagyerdei szórakozóhelyen két barátjával sok alkoholt fogyasztott, többekkel szóváltásba keveredett. A vádlott ugyanott szórakozott barátaival, ő is ivott. Hajnalban nagyjából egy időben indultak el, a vádlott kissé lemaradva ment a barátai mögött, útközben csatlakozott hozzá a sértett. Először csak szóváltásba keveredtek.

A vádlott később visszafordult, hogy tisztázza a nézeteltérést. Az egyetemista egy sörösüveggel arcon vágta, majd menekülni próbált, de a vádlott üldözőbe vette, dulakodni kezdtek. A sértettet legalább három nagy erejű ütés érte az orrán és az állán, és a vádlott az arcára is taposott, majd elhagyta a helyszínt.

Az egyetemista a kórházban három nappal később meghalt, életét a leggyorsabb orvosi segítségnyújtás sem menthette volna meg. Amikor a vádlott értesült a haláláról, elhagyta Magyarországot. 2013 novemberében, Franciaországban fogták el, és hozták vissza Magyarországra. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik