Budapest, 2013. október 1.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) neve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi székházán Budapesten 2013. október 1-jén. Szeptember 16-án Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, ez utóbbi megszüntetésével.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Belföld

Szóvivő: „nem az MNB hivatott megítélni, vállalhatóak-e a támogatások”

24.hu
24.hu

2016. 04. 25. 15:51

Hidvéghi Balázs szerint körültekintően és felelősségteljesen költötték az alapítványi pénzeket.
Korábban a témában:

A Magyar Nemzeti Bank alapítványai az oktatást helyezik előtérbe, az elmúlt időszakban 3,3 milliárd forintot fordítottak több mint 700 oktatás-kutatási programra. A pénz felhasználása „prudens” (körültekintő) és felelősségteljes – mondta Hidvéghi Balázs, a jegybank szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján, amely eredetileg a régi húszezres bankjegyek kivonásáról szólt.

Hidvéghi azt mondta: az alapítványok a jegybanktól függetlenül működnek, a konkrét projektekkel kapcsolatos döntések pedig azok kuratóriumaiban születnek. Ugyanakkor, ahogy korábban írtuk, az alapítványok kuratóriumai, felügyelőbizottságai tele vannak jegybanki vezetőkkel.

A szóvivő hangsúlyozta: büszkék arra, hogy a jegybank eredményének terhére, az MNB alapfeladatainak ellátásán túl létrejött a Pallas Athéné „alapítványcsalád”, amelyet az MNB „közösségért vállalt felelőssége” hívott életre. Ez szerinte illeszkedik abba a modellbe, amelyet az EU-ban más jegybankok folytatnak.

Arra a kérdésre, hogy elfogadható és vállalható-e minden, az alapítványok által adott támogatás, Hidvéghi azt felelte: ezt nem az MNB hivatott megítélni. A Polgári törvénykönyv előírásai szerint az alapítványok működése elválik a jegybankétól – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a deviza-visszaváltások előtt tett-e a jegybank bármilyen lépést a forint gyengítésére, miután a mérleg szerint 500 milliárd forint származott az árfolyamváltozásból, a szóvivő azt mondta: a jegybanknak nem célja a forint gyengítése, az irányadó kamatról a monetáris tanács dönt. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.