Belföld

Bíró a röszkei terrorperben: Miért nem dobta fejbe azt a pakisztánit?

24.hu
24.hu

2016. 04. 25. 16:15

Ahmed H. azt mondta, hogy nem a rendőrökre célzott a kövekkel.

Elkezdődött a röszkei terrorcselekménnyel vádolt szíriai férfi pere, akit a tavaly őszi röszkei zavargások után három nappal, Győrben fogott el a Terrorelhárítási Központ. Ahmed H. tagadta az állami szervek ellen irányuló erőszakos cselekményeket, a bíró megemelt hangon kérdezett, az ügyész ízekre szedte a vádlott vallomásait, az ügyvéd egyelőre nem látja azokat az adatokat, amelyek alapján védence terrorcselekményben bűnös lehet, szerinte a per a magyar jogrend próbája lehet – írja a hvg.hu.

Tavaly ősszel a Röszke–Horgos átkelőnél kirobbant zavargások után pár nappal, Győrben egy vonaton fogták el a férfit, első ízben tiltott határátlépés miatt hallgatták ki és helyezték előzetes letartóztatásba, majd később merült fel a terror gyanúja is. Ahmed H.-nál elfogásakor kilenc útlevelet is találtak, amelyekről rövidesen kiderült, hogy családtagjai hiteles okmányai, de lefoglalták mobiltelefonját is, amelyben militáns tartalmú felvételeket is találtak, sőt ősszel még felvetődött a magyar hatóságok részéről az is, hogy kapcsolatban áll a Tabligh Dzsamaat, a Szövetség a hit terjesztésére fundamentalista mozgalommal.

A férfi vak és cukorbeteg édesanyja és sánta apja ellen is eljárás folyik Magyarországon, őket tömegzavargásban való aktív részvétellel és hasonlóan Ahmedhez, mindeközben elkövetett tiltott határátlépéssel is vádolják. A szülők nyolc társukkal együtt állnak a bíróság elé, az ő perük már a múlt hónapban megkezdődött, ezen a héten az a per a tanúk meghallgatásával folytatódik, ahogy a héten a terror vádban tartott eljárásban is minden másnap tartanak tárgyalást Szegeden. Ahmedet azzal vádolják, hogy hangosbemondót használva részt vett a tömeg irányításában, és a rendőrsorfalat kövekkel támadó tömegben is aktív volt.

A bírónő és az ügyész is alaposan kikérdezte a vádlottat, nem csupán az őszi cselekményekkel, de életkörülményeire vonatkozóan is. Előbbi a legapróbb részletekig kíváncsi volt  arra, hogyan törte a vádlott a követ, amelynek egyes momentumai a tárgyaláson bemutatott videófelvételeken is látható, és arra is, hogy az összetört kődarabokkal milyen módon és milyen irányban dobált. A bírónő szembesítette a vádlottat a korábban tett vallomásával, aki ebben olykor összezavarodott. Azzal próbálta megindokolni, hogy miért tört követ, hogy egy pakisztáni fiúval szólalkozott össze, aki bántalmazta őt, ezt akarta „viszonozni” a kővel, végül – állítása szerint – mintha inkább kifordult volna a kő a kezéből. „Hát aztán miért nem állt bosszút, miért nem dobta fejbe azt a pakisztánit?” – tette fel a kérdést a bírónő.

Az ügyész is próbálta kérdéseivel a dobálás körülményeit tisztázni, ám a vádlott azt állította, hogy nem emlékszik az események minden részletére, mert őt időközben a helyszínen gázspray-vel lefújták. Többször is hangsúlyozta, hogy soha nem volt büntetve sem hazájában, sem Cipruson. A vádlott ügyvédje meglepődött, amikor azzal szembesült, hogy a vádban szerepel a terrorcselekmény is, ő ezt at eddig megismert adatok alapján nem látja megalapozottnak. „A magyar jogrendszer próbája lesz a per” – véli Ahmed H. ügyvédje.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.