Budapest, 2013. október 1.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) neve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi székházán Budapesten 2013. október 1-jén. Szeptember 16-án Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, ez utóbbi megszüntetésével.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Belföld

Az MNB-alapítványok ingatlanbizniszeiben is felbukkan Matolcsy rokonsága

24.hu
24.hu

2016. 04. 25. 19:20

A Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó kft-n keresztül menedzseltek több ingatlanprojekteket.

Már néhány hónappal megalapítása után rátaláltak az MNB-alapítványok arra a kft-re, amelyre a legfontosabb ingatlanprojektjeik menedzselését bízták. A Raw Development nevű cégnek egy év alatt nagyjából százmillió forintnyi megrendelést adtak – írja az Index. A kft-t Matolcsy György unokatestvérének, és az egyik alapítványi igazgató feleségének az ingatlancége alapította.

Pénteken kerültek nyilvánosságra az MNB-alapítványok költései, ennek kapcsán egyebek mellett arról is beszámoltunk, hogy a VS-t és Origót kiadó cégcsoport csaknem 700 millió forintnyi kifizetésben részesült. Hétfőn a VS szerkesztőségének jelentős része felmondott, miután kiderült, hogy gyakorlatilag ebből a pénzből tartották fenn a portált.

Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás tagadta, hogy ő tulajdonolná a médiacégeket, de a BanKonzult Kft. nevű cégével sem járt rosszul: ugyanazt az elemzést mind az öt alapítvány megrendelte tőle, alapítványonként havi 750 ezer forintért. De a Szemerey-közeli cégek az ingatlanfejlesztésből sem maradtak ki – mutat rá az Index.

2014-ben 3,4 milliárd forintért vette meg a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) a Hatvany-villát a Várban. Az alapítvány vezetésébe Szemerey Tamás felesége is bekerült. A PADA 2015. február 1-től a Raw Development Kft-t szerződtette az ingatlan befejező munkáinál az alapítvány képviseletére, a projektmenedzseri feladatok ellátására. Erre idén március 31-ig több mint 60 millió forintot fizettek ki, és augusztusig további 15 millió jár a cégnek.

A Raw Development egyetlen tulajdonosa a Lakásépítő T.2-Invest Ingatlanforgalmazó Kft., amelyet 2001-es alapításától kezdve Szemerey Tamás, illetve egy másik cégen keresztül felesége is tulajdonolt 2013 végéig.

Az öt MNB-alapítvány közösen is fizet a cégnek 13,5 millió forintot az alapítványok által 890 millióért megszerzett MÁV-üdülő „építészeti újrafogalmazásárért” és a projekt irányításáért. Emellett a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány külön is szerződött a Raw Developmenttel az Úri u. 72. szám alatti épület felújítási és tetőtér-beépítési projektjére, ezért tavaly június óta 25 milliót fizettek ki.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.