Belföld

Az MNB-alapítványok ingatlanbizniszeiben is felbukkan Matolcsy rokonsága

A Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó kft-n keresztül menedzseltek több ingatlanprojekteket.

Már néhány hónappal megalapítása után rátaláltak az MNB-alapítványok arra a kft-re, amelyre a legfontosabb ingatlanprojektjeik menedzselését bízták. A Raw Development nevű cégnek egy év alatt nagyjából százmillió forintnyi megrendelést adtak – írja az Index. A kft-t Matolcsy György unokatestvérének, és az egyik alapítványi igazgató feleségének az ingatlancége alapította.

Pénteken kerültek nyilvánosságra az MNB-alapítványok költései, ennek kapcsán egyebek mellett arról is beszámoltunk, hogy a VS-t és Origót kiadó cégcsoport csaknem 700 millió forintnyi kifizetésben részesült. Hétfőn a VS szerkesztőségének jelentős része felmondott, miután kiderült, hogy gyakorlatilag ebből a pénzből tartották fenn a portált.

Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás tagadta, hogy ő tulajdonolná a médiacégeket, de a BanKonzult Kft. nevű cégével sem járt rosszul: ugyanazt az elemzést mind az öt alapítvány megrendelte tőle, alapítványonként havi 750 ezer forintért. De a Szemerey-közeli cégek az ingatlanfejlesztésből sem maradtak ki – mutat rá az Index.

2014-ben 3,4 milliárd forintért vette meg a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) a Hatvany-villát a Várban. Az alapítvány vezetésébe Szemerey Tamás felesége is bekerült. A PADA 2015. február 1-től a Raw Development Kft-t szerződtette az ingatlan befejező munkáinál az alapítvány képviseletére, a projektmenedzseri feladatok ellátására. Erre idén március 31-ig több mint 60 millió forintot fizettek ki, és augusztusig további 15 millió jár a cégnek.

A Raw Development egyetlen tulajdonosa a Lakásépítő T.2-Invest Ingatlanforgalmazó Kft., amelyet 2001-es alapításától kezdve Szemerey Tamás, illetve egy másik cégen keresztül felesége is tulajdonolt 2013 végéig.

Az öt MNB-alapítvány közösen is fizet a cégnek 13,5 millió forintot az alapítványok által 890 millióért megszerzett MÁV-üdülő „építészeti újrafogalmazásárért” és a projekt irányításáért. Emellett a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány külön is szerződött a Raw Developmenttel az Úri u. 72. szám alatti épület felújítási és tetőtér-beépítési projektjére, ezért tavaly június óta 25 milliót fizettek ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik