Belföld

Tüntettek a Városliget átépítése ellen

Azt követelték, hogy kezdődjön valódi párbeszéd a park megújításáról.

Civil szervezetek demonstráltak a Liget Budapest projekt ellen a Városligetben. Több mint ötszáz résztvevővel megformázták a „ligetvédők szimbólumát”, a bátorságot jelképező ökölből kinövő fát. A szervezők képviselői elmondták: a projekt leállítását, visszavonását követelik, és azt, hogy a közpark megújításáról induljon valódi társadalmi párbeszéd.

Lányi András író, ökopolitikus arról beszélt, hogy a Városliget Európa legrégibb közparkja, Budapest pedig Európa egyik legszennyezettebb levegőjű fővárosa. Aki itt egy fát is ki akar dönteni, merényletet követ el a város lakói ellen – jelentette ki. Szerinte azért kell a Városligetet „építési telekké” változtatni, mert a Nemzeti Galéria mostani épületét a Várban a miniszterelnök kiszemelte kormányzati reprezentáció céljára.

Kiripolszky Csongor a Ligetvédők képviseletében arról beszélt, hogy „a főváros tüdejét” érte támadás. A társadalomnak kell olyan döntéseket kikényszerítenie, amelyek a társadalom akaratát tükrözik, de a hatalom a társadalmi konzultációt egyoldalú levelezéssé silányította, törvénnyel lehetetleníti el a sztrájkot és a népszavazást, tízezres tömegek demonstrációjáról nem vesz tudomást.

Schmidt Hajnalka, a Greenpeace Magyarország vezetője azt mondta: a Városliget a világ első közparkja, meg kell őrizni és fel kell újítani. Ha 20-40 méter magas épületek lesznek itt, a jelenlegi térélmény, a közparki funkció meg fog szűnni. Hozzátette: egy felmérés szerint a budapestiek 75 százaléka ellenzi a Városligetbe szánt új épületeket.

A demonstráció után a Városliget Zrt. arról adott ki közleményt, hogy a mostani 60-ról 65 százalékra fog nőni a park zöldterülete, amit a feleslegesen lebetonozott részek, a szükségtelenül széles utak és parkolók feltörésével, a használaton kívüli épületek elbontásával valósítanak meg. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik