Belföld

Az Állami Számvevőszék ellenőrizheti a jegybank alapítványait

A fideszes Gulyás Gergely szerint pártok felett álló döntés volt, hogy az MNB „az egyik legnagyobb balliberális internetes hírportált” finanszírozta.

Kedden dönt a parlament arról a javaslatról, amely lehetővé teszi, hogy az Állami Számvevőszék ellenőrizze a jegybank alapítványait – közölte Gulyás Gergely fideszes képviselő vasárnapi sajtótájékoztatóján. A politikus hibának nevezte, hogy az Országgyűlés korábban titkosítani próbálta ezen társaságok gazdálkodását.

Ahogy korábban írtuk, az MNB-alapítványok jelentős összeggel támogatták azt a Matolcsy György unokatestvéréhez köthető cégbirodalmat is, amely az Origót és a VS.hu-t is kiadja. Ezzel kapcsolatban Gulyás azt mondta: ő is látja, hogy „nem csupán Kész Zoltán programját, hanem az egyik legnagyobb balliberális internetes hírportált is az MNB finanszírozta”. Azt mondta: tudomásul veszik, hogy ezek „pártok felett álló döntések voltak”, amelyekkel a döntések meghozóinak kell elszámolniuk.

Kitért ugyanakkor arra is, hogy szerinte a Matolcsy György vezette jegybank „kiemelkedően jó teljesítményt” nyújt, az ország sok százmilliárd forintot nyert azon, hogy új jegybanki politika váltotta fel a Simor András-félét. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik