Belföld

Matolcsy-alapítványok: a pénz nem eltűnt, befektették

A Pallas Athéné Alapítványok gazdálkodásával és vagyonával, valamint adatközlésével kapcsolatban egyes sajtóorgánumokban félrevezető információk jelentek meg, írják az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül.

Az alapítványok vagyona alapításuk óta 830 millió forinttal növekedett, nem valósak tehát azok a sajtóinformációk, amelyek az alapítványi vagyon szétszórásáról, “elherdálásáról” szólnak. Az alapítványok – a formából adódó szabályozás miatt is – kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont: azt nem költhetik el, csak befektethetik, és annak hozamát használhatják fel tevékenységük során. Valamennyi alapítványi szerződés megkötése jogszerűen történt meg. Ezekről bővebben itt olvashat.

Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a 2016. március 31-i állapot szerinti vagyon értéke 267,23 milliárd forintot tesz ki, a hat alapítvány összesen 197,3 milliárd forintot magyar állampapírban, 7,76 milliárd forintot bankbetétben, 24,47 milliárd forintot ingatlanban tart, míg 37,7 milliárd forintot cégrészesedésbe fektetett be.

Alapításuk óta a Pallas Athéné Alapítványok jelentős ingatlanvagyonra tettek szert, az ingatlanok jelenleg is folyó felújítási munkáinak célja a nemzeti célokat szolgáló értékteremtés és a közösségi vagyon gyarapítása. Az alapítványok pályázati felhívásai mindig nyilvánosak voltak, jelenleg is olvashatóak az alapítványok honlapjain, a pályázatokra vonatkozó jelentkezések folyamatosak – zárul a közlemény.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik