Belföld

Nem kérhet pénzt adataiért a posta

Péterfalvi Attila szerint ma Magyarországon közérdekű adatokért nem lehet pénzt kérni.

Korábbi hír volt, hogy amikor Tóth Bertalan szocialista képviselő közérdekű adatigényléssel fordult a Magyar Postához, az állami cég közölte: 70 millió forintért hajlandó kiadni a kért szerződéseket. Most a posta tulajdonában lévő Díjbeszedő Holding küldött Tóth hasonló jellegű megkeresésére hasonló választ, ők összesen 7,5 millió forintot kérnek az adatokért – írja a 444.hu.

Tóth Bertalan megkérdezte Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal elnökét, hogy ez normális-e? Pétervalvi azt mondta, hogy nem lehet jelenleg Magyarországon pénzt kérni közérdekű adatokért. Legfeljebb az adathordozók költségét (papír, DVD-lemez, stb.) háríthatják át a kérelmezőre, de azt is csak az ÁFA nélkül, és ez se következik egyértelműen a mostani szabályozásból – idézi a lap.

Emlékeztetett, hogy az infótörvény azt mondja ki, hogy az adatigényléskor kérhető költségeket külön törvénynek kell szabályoznia, ám mivel ilyen törvény egyelőre nem létezik, nem lehet pénzt sem kérni. Külön kiemelte, hogy „munkaerő ráfordítás extra költség nem számolható fel” adatok kiadásakor. Ez azért fontos kitétel, mert a milliós összegeket a postánál az adatokat átnéző kollégák órabéreiből vezették le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik