Belföld

Orbán és Kohl: apa-fiú viszony

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív német lap Orbán Viktor miniszterelnök és Helmut Kohl volt német kancellár találkozójával kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal pénteken megjelent heti magazinjában.

A Frankfurter Allgemeine Woche Kohl nem hagyja, hogy Orbán behálózza címmel közölt írásában a szerzők, Günter Bannas és Thomas Gutschker kiemelték, hogy Helmut Kohl és Orbán Viktor “régi barátok”, de politikailag nem állnak nagyon közel egymáshoz.

Kettejük kapcsolata “szinte apa-fiú viszony”, amely 1998-ban, Orbán első választási győzelme után kezdődött – fejtették ki, a többi között kiemelve, hogy Kohlnak “tetszett a mentor szerepe”, Orbán pedig “fürdőzött a Magyarországon nagyra becsült államférfi fényében”, de a volt német kancellár “soha nem támogatta” azt a politikát, amellyel Orbán Viktor az “EU jobbszélére” került, 2014-es kötete is arról szól, hogy több integrációra és kevesebb nemzetállami gondolkodásra van szükség.

A jelenlegi német kancellár, Angela Merkel menekültpolitikájának legélesebb bírálójaként számon tartott magyar miniszterelnök mégis megpróbálta “behálózni”, felhasználni céljaira a volt kancellárt, és számításból tett nála éppen most látogatást, hiszen ha ők ketten közösen fellépnek, akkor felmerül a kérdés, hogy “ki is szigetelődött el, Orbán vagy Merkel?” – írták a Frankfurter Allgemeine Woche szerzői.

Egyebek között kifejtették: a 2014-es Kohl-kötet magyar kiadásához a szerző  által írt előszóból a Der Tagesspiegel című lap által a múlt hétvégén kiemelt idézetek alapján úgy tűnt, hogy Kohl úgy gondolkodik a menekültválságról, ahogyan Orbán, ez azonban “teljes tévedés” – tették hozzá, idézve az előszó és a találkozó után kiadott közös közlemény egyes részleteit.

Kiemelték, hogy sem a menekültek ügyét, sem az uniós integrációt nem azonos módon ítélik meg. Hozzáteszik, hogy a volt kancellár ugyan kerekes székbe kényszerült, nehezen tud beszélni és nyelni, de szellemileg és a politikai érzéket tekintve “még éber”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik