Belföld

Orbán, akár az Isten    

Hívei 77 százaléka oly erősen kötődik a Fideszhez, hogy csak valamilyen traumatikus élmény hatására váltanának pártot.

Az InfoRádióban Závecz Tibor intézete legújabb kutatását részletesebben elemezve azt mondta, hogy noha támogatóin belül a Fidesz és az MSZP egyformán jelentős elkötelezett maggal rendelkezik, de a kormánypártnál ez másfél millió embert jelent, míg a szocialistáknál feleannyit. A Fidesz-hívek 77 százalékának olyan erős a kötődése, hogy ők csak valamilyen traumatikus élmény hatására váltanának pártot. A Jobbik-tábor megosztottabb és lehet, hogy még inkább az lesz – mondta a kutató. 

A Fidesz-táboron belüli 77 százaléknyi kemény mag ugyanakkor meglepő lehetne annak fényében, hogy ugyancsak a ZRI Závecz Research Intézet korábbi méréséből az derült ki, hogy Orbán Viktor kormányzásával maradéktalanul még hívei sem elégedettek, arra 3,7-es átlagosztályzatot adtak. Egyelőre azonban nem érte őket trauma, így kitartanak.

“Az Orbán-rezsim igazi hungarikum”

Magyarázat az lehet, hogy a komolyabb gondokért inkább a kormányfő embereit okolják, Orbán Viktort pedig szinte vallási vezetőként tisztelik – írta korábban Jakab Attila vallástörténész a Le Monde Diplomatique magyar kiadásában arról, miként lett a Fidesz elnöke népe lelkipásztora. A vallástörténész szerint „ma már mindinkább létjogosultságot nyer az orbánizmusnak vallástudományi módszerekkel történő vizsgálata és vallási fogalomrendszerrel való leírása”, mivel “az Orbán-rezsim igazi hungarikum”.

Jakab Attila már a menekültválság előtt arról írt, hogy Magyarországon nagyon nagy a fogékonyság a kirekesztésre, a gyűlöletre, mert hitrendszerek feszülnek egymásnak. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében valójában nincs valódi kereszténység,

Ebben a kurzusban az imádat tárgya maga Orbán Viktor, aki minden hatalom forrása.

A kormányfő az állami rádióban pénteken is szent harcot hirdetett Brüsszel kvótatervei és a magyar baloldal ellen.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik