Belföld

Gyalogosok közé hajtott az autós az Örsön – Nem vette be a gyógyszereit, egy évet kapott

Négy embert ütött el, egyikük a helyszínen meghalt, ketten súlyos, egy pedig könnyű sérüléseket szenvedett. A sofőr epilepsziás rohamot kapott., a bíró szerint "tudatos gondatlansággal" követte el a bűncselekményt.

Első fokon elítélték pénteken az az autóst, aki gyalogosok közé hajtott még 2013 nyarán Budapesten. A balesetben egy ember meghalt, hárman megsérültek. A sofőr egy év letöltendő fogházbüntetéssel sújtották illetve örökre eltiltották a járművezetéstől. Miután büntetése felét letöltötte, feltételesen szabadulhat.

Az autós ellen tavaly februárban emelt vádat a VI. és VII. Kerületi Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt. A tragikus baleset 2013 augusztusában történt az Örs vezér téren, a reggeli órákban. A kocsi a Fehér úton a Füredi út irányába haladt, a lámpa az Örs vezér terén pirosra váltott, a sofőr ekkor megállt. Amikor zöld jelzést kapott, ő is elindult, ám – az ügyészség szerint saját mulasztása miatt – rosszul lett, így nem tudta autóját irányítani, folyamatosan gyorsított, majd kitért jobbra, felhajtott a járdára , ahol 46-60 kilométer per órával áttörte az aluljáró lépcsőjének korlátját, majd egészen a villamosmegállóig haladt, ahol végül – részben a pályára esve – megállt. Összesen négy gyalogost ütött el, egyikük a helyszínen meghalt, míg ketten súlyos, egy ember pedig könnyű sérüléseket szenvedett.

Megállapították: a sofőr nem vette be a gyógyszereit és epilepsziás rohamot kapott.  Az ítélet szóbeli indokolásában a bíró kifejtette, hogy a bíróságnak – “tekintettel arra, hogy a baleset bekövetkezése, annak körülményei az eljárásban nem voltak vitatva – elsősorban abban a kérdésben kellett állást foglalnia, hogy a vádlottnál bekövetkezett epilepsziás roham, vezetésre való alkalmatlansága felróható-e a vádlottnak és ehhez kapcsolódóan megállapítható-e a büntetőjogi felelőssége”. A vádlott és a tanúk vallomása, az orvosi dokumentációk, valamint a vádlottat korábban kezelő orvosok és igazságügyi orvosszakértők vallomása és véleménye alapján végül arra jutottak, hogy hogy a vádlott tudatában volt annak, hogy epilepsziás megbetegedésben szenved, ennek ellenére azt nem kezeltette. Az évente két alkalommal előforduló éjszakai rohamai után sem keresett fel neurológiai szakrendelést, továbbá a házi orvosa által alvászavarra felíratott – elsősorban epilepszia kezelésére szolgáló – gyógyszert, melynek több mint 10 évvel azelőtt kiírt napi adagja egy 4-5 éves gyermek kezelésére lett volna egyébként is elegendő, sem szedte megfelelően. A bíróság szerint a vádlott tudatos gondatlansággal követte el a bűncselekményt. Azzal ugyanis, hogy a betegségének kezelésére nem mutatott az orvosokkal együttműködési hajlandóságot, magát 14 éven át neurológiai szakrendelésen nem vizsgáltatta ki, gyógyszerszedését önkényesen váltogatta úgy, hogy tisztában volt vele, hogy a gyógyszermegvonásnál a korábban már nappali epilepsziás nagy rohamot váltott ki, felvállalta a veszélyt, azaz tudatában volt magatartása lehetséges következményeinek, azonban könnyelműen bízott azok, így a roham, baleset elmaradásában.

A bíróság  ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, az időmúlást, valamint azt, hogy az áldozat családtagjai megbocsátottak neki. Súlyosító körülményként értékelték viszont, hogy
 azon túl, hogy a balesetben egy ember életét vesztette, többen megsérültek, valamint a gondatlanság tudatos voltát.
Az ítélet nem jogerős. Az ügyész jogorvoslati nyilatkozatának megtételére három nap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbeztek

halálos gázolás (halálos gázolás, örs vezér tere, )
Fotó: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik