Belföld
Budapest, 2013. augusztus 14.
Rendõrök, mentõsök és tûzoltók dolgoznak a budapesti Örs vezér téren 2013. augusztus 14-én, ahol egy nõ meghalt, több ember megsérült, amikor egy autó behajtott a villamosmegállóba. Az autós a Fehér út irányából hajtott az Örs vezér tér felé, az útkeresztezõdésben elvesztette az uralmát a jármû fölött, egy járdaszigetnek ütközött, áthajtott egy bozótos területen, majd a villamosmegállóban várakozók közé csapódott.
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Gyalogosok közé hajtott az autós az Örsön – Nem vette be a gyógyszereit, egy évet kapott

24.hu
24.hu

2016. 04. 22. 11:10

Négy embert ütött el, egyikük a helyszínen meghalt, ketten súlyos, egy pedig könnyű sérüléseket szenvedett. A sofőr epilepsziás rohamot kapott., a bíró szerint "tudatos gondatlansággal" követte el a bűncselekményt.

Első fokon elítélték pénteken az az autóst, aki gyalogosok közé hajtott még 2013 nyarán Budapesten. A balesetben egy ember meghalt, hárman megsérültek. A sofőr egy év letöltendő fogházbüntetéssel sújtották illetve örökre eltiltották a járművezetéstől. Miután büntetése felét letöltötte, feltételesen szabadulhat.

Az autós ellen tavaly februárban emelt vádat a VI. és VII. Kerületi Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt. A tragikus baleset 2013 augusztusában történt az Örs vezér téren, a reggeli órákban. A kocsi a Fehér úton a Füredi út irányába haladt, a lámpa az Örs vezér terén pirosra váltott, a sofőr ekkor megállt. Amikor zöld jelzést kapott, ő is elindult, ám – az ügyészség szerint saját mulasztása miatt – rosszul lett, így nem tudta autóját irányítani, folyamatosan gyorsított, majd kitért jobbra, felhajtott a járdára , ahol 46-60 kilométer per órával áttörte az aluljáró lépcsőjének korlátját, majd egészen a villamosmegállóig haladt, ahol végül – részben a pályára esve – megállt. Összesen négy gyalogost ütött el, egyikük a helyszínen meghalt, míg ketten súlyos, egy ember pedig könnyű sérüléseket szenvedett.

Megállapították: a sofőr nem vette be a gyógyszereit és epilepsziás rohamot kapott.  Az ítélet szóbeli indokolásában a bíró kifejtette, hogy a bíróságnak – “tekintettel arra, hogy a baleset bekövetkezése, annak körülményei az eljárásban nem voltak vitatva – elsősorban abban a kérdésben kellett állást foglalnia, hogy a vádlottnál bekövetkezett epilepsziás roham, vezetésre való alkalmatlansága felróható-e a vádlottnak és ehhez kapcsolódóan megállapítható-e a büntetőjogi felelőssége”. A vádlott és a tanúk vallomása, az orvosi dokumentációk, valamint a vádlottat korábban kezelő orvosok és igazságügyi orvosszakértők vallomása és véleménye alapján végül arra jutottak, hogy hogy a vádlott tudatában volt annak, hogy epilepsziás megbetegedésben szenved, ennek ellenére azt nem kezeltette. Az évente két alkalommal előforduló éjszakai rohamai után sem keresett fel neurológiai szakrendelést, továbbá a házi orvosa által alvászavarra felíratott – elsősorban epilepszia kezelésére szolgáló – gyógyszert, melynek több mint 10 évvel azelőtt kiírt napi adagja egy 4-5 éves gyermek kezelésére lett volna egyébként is elegendő, sem szedte megfelelően. A bíróság szerint a vádlott tudatos gondatlansággal követte el a bűncselekményt. Azzal ugyanis, hogy a betegségének kezelésére nem mutatott az orvosokkal együttműködési hajlandóságot, magát 14 éven át neurológiai szakrendelésen nem vizsgáltatta ki, gyógyszerszedését önkényesen váltogatta úgy, hogy tisztában volt vele, hogy a gyógyszermegvonásnál a korábban már nappali epilepsziás nagy rohamot váltott ki, felvállalta a veszélyt, azaz tudatában volt magatartása lehetséges következményeinek, azonban könnyelműen bízott azok, így a roham, baleset elmaradásában.

A bíróság  ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, az időmúlást, valamint azt, hogy az áldozat családtagjai megbocsátottak neki. Súlyosító körülményként értékelték viszont, hogy
 azon túl, hogy a balesetben egy ember életét vesztette, többen megsérültek, valamint a gondatlanság tudatos voltát.
Az ítélet nem jogerős. Az ügyész jogorvoslati nyilatkozatának megtételére három nap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbeztek

halálos gázolás (halálos gázolás, örs vezér tere, )
Fotó: MTI

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.