Belföld

Egy hullámhosszon az elítéltek – országos börtönrádió jöhet

A fiatalkorúakat fogva tartó intézeteket is bevonnák a rendszerbe.

A börtönrádiózás műfaját Magyarországra behozó Adj Hangot Egyesület és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága konferenciát szervezett a budapesti brit nagykövetségen.

Hajdú Judit, az egyesület alelnöke azt mondta: a 2014 végén indult váci és a február óta sugárzó győri adó mellett hamarosan megkezdi működését a rádió a fővárosban, a Gyorskocsi utcában is. Mivel ott nem csak férfi fogvatartottak vannak, az adásokban megjelenhet a női hang is. Tervezik azt is, hogy fiatalkorúakat fogva tartó intézeteket is bevonnak a rendszerbe, de a szabadultakkal kapcsolatos szemlélet formálását is fontosnak tartják, hiszen

befogadó társadalom nélkül nincs hova visszajönni.

Pápai Tamás, az első hazai börtönrádió, a Rács FM korábbi főszerkesztője arról beszélt, hogy ennek a médiumnak elsősorban a fogvatartottakat kell támogatnia a társadalomba visszailleszkedésben; formálva azok gondolkodását.

A rab, mint rejtett erőforrás

Caitlin Jones nagykövet-helyettes egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy hazája miniszterelnöke, David Cameron nemrég arról beszélt: a fogvatartottakra elsősorban nem kezelendő problémaként, hanem lehetőséget rejtő erőforrásként kell tekinteni, az együttérző társadalom pedig segíti a visszatérést a helyes útra.

Phil Maguire, a brit Nemzeti Börtönrádió Szövetség vezérigazgatója arról beszélt: nulláról indulva egy évtized alatt 16 embert foglalkoztató, 700 ezer fontos forgalmú szervezetet alakítottak ki, amelynek egy férfi és egy női börtönben készített műsorai éjjel-nappal hallhatóak a fegyintézetekben. A fogvatartottak közel kétötöde naponta hallgatja őket, átlagosan tíz óránál is hosszabban, hetente elérik a 86 ezres börtönnépesség kilenctizedét.

Náluk a legfőbb szempont a hitelesség, mert elengedhetetlen, hogy a hallgatók

ne a parancsnokok vagy az állam szócsöveként, hanem fontos és érdekes információkat közlő médiumként tekintsenek rájuk.

Azt mondta, a szigetország minden fegyintézetében hallható adás céljának tekintik, hogy csökkentse a visszaeső bűnözők arányát, így támogatásuk “kifejezetten jó pénzügyi befektetés”. Jelentős bevételekre tesznek szert azzal is, hogy más médiumoknak, köztük a BBC-nek – készítenek a fegyintézetekkel foglalkozó műsorokat.

A témáról szervezett konferenciáról itt olvashatják a 24.hu részletes beszámolóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik