Belföld

A Magyar Idők arról cikkez, hogy Gyurcsány + menekültek

A Gyurcsány-kormány már tíz éve bevándorlókat várt az országba, írta pénteki számában a Magyar Idők, egy 2007-es migrációs stratégiára hivatkozva. A stratégia nem nyilvános minősítésű, de az interneten elérhető. Megállapításait már keletkezésekor vitatták, ám úgy tűnik, a jelentősen megváltozott környezet ellenére a baloldal most is kitart mellette, olvasható a cikkben.

A szakértői anyag kiindulópontja, hogy a migráció a globalizáció feltartóztathatatlan következménye, Magyarországon ugyanakkor gondot okoz a népességfogyás és a munkaerő-elvándorlás, amiket orvosolni kell.

A stratégiából kiderül, hogy a Gyurcsány-kabinet már 2007-ben tisztában volt azzal: az orvosok és ápolók elvándorlása állandó, vagyis nehezen befolyásolható folyamat. Így “teljesen nyilvánvaló, hogy csupán politikai haszonszerzés céljából okolják az Orbán-kormányt a probléma előidézésével”.

A szakértői anyag “a migrációs érdekeket szolgáló liberalizáltabb intézkedésekben” látta a megoldást – írta a Magyar Idők. Felidézte a kormányzati előterjesztésnek a demográfiai problémákra kínált megoldását: e szerint “a népességfejlődés konszolidálását” csakis egy “emelt szintű bevándorlás” biztosíthatja, ami sok százezer, akár milliós nagyságrendű migránst jelent.

A cikk hihetetlennek nevezi, hogy a Gyurcsány-kormány szakértői már 2007-ben kvótákat emlegettek a migrációval összefüggésben.

Ha a vándorláspolitika a keresett szakképzettségűekre, az elnéptelenedő térségben letelepedést vállalókra időben ütemezett, tervezett kvótákat állapít meg, a beilleszkedést hatásosan segíti elő, és a vándorlás kontrollálhatóvá válik, idézte a szakértői dokumentumot.

A kormányzati előterjesztésben kiemelték az illegális bevándorlás elleni küzdelem és a határvédelem fontosságát, az embercsempészetre szakosodott szervezett bűnözői csoportok felszámolását. A következtetések között azonban az olvasható, hogy konkrét becslést kell adni a migráció gazdasági hatásairól, ezután felmerülhet “az amnesztia, tehát az országban illegálisan tartózkodók ideiglenes törvényesítése”, idézték a szakértői anyagot.

A dokumentum készítői külön fejezetet szenteltek a társadalmi kohéziónak, amelynek megerősödése álláspontjuk szerint együtt jár a társadalmi igazságosság és a tolerancia növekedésével. “A társadalmat fel kell készíteni a növekvő migrációra és annak következményeire.”

Ezt a minisztériumok együttműködésével, a regionális szervek, önkormányzatok fokozatos bevonásával képzelték el, de fontos szerepet szántak “a kormányzati szektornál rugalmasabb, nagy szellemi potenciált mozgósítani tudó” civilszervezeteknek is, idézte a Magyar Idők az anyagot.

A stratégia előterjesztői leszögezték, hogy érdemes elemezni és követni a világtrendeket és az Európai Unióban tapasztalható paradigmaváltást, érvényre juttatva a vándorlásbarát “szabályozott nyitottság” szemléletét.

A Magyar Idők szerint a baloldali ellenzék retorikájára jelenleg is jellemző, és az elmúlt években is az volt “a brüsszeli fősodor kritika nélküli, feltétlen elfogadása”. A Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt rendszeresen szembehelyezkedett a magyar kormány álláspontjával, és inkább az uniónál próbált “jó pontokat szerezni”. Így történt ez a migráció kérdésében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik