Belföld

A Magyar Idők arról cikkez, hogy Gyurcsány + menekültek

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 04. 22. 09:32

A Gyurcsány-kormány már tíz éve bevándorlókat várt az országba, írta pénteki számában a Magyar Idők, egy 2007-es migrációs stratégiára hivatkozva. A stratégia nem nyilvános minősítésű, de az interneten elérhető. Megállapításait már keletkezésekor vitatták, ám úgy tűnik, a jelentősen megváltozott környezet ellenére a baloldal most is kitart mellette, olvasható a cikkben.

A szakértői anyag kiindulópontja, hogy a migráció a globalizáció feltartóztathatatlan következménye, Magyarországon ugyanakkor gondot okoz a népességfogyás és a munkaerő-elvándorlás, amiket orvosolni kell.

A stratégiából kiderül, hogy a Gyurcsány-kabinet már 2007-ben tisztában volt azzal: az orvosok és ápolók elvándorlása állandó, vagyis nehezen befolyásolható folyamat. Így “teljesen nyilvánvaló, hogy csupán politikai haszonszerzés céljából okolják az Orbán-kormányt a probléma előidézésével”.

A szakértői anyag “a migrációs érdekeket szolgáló liberalizáltabb intézkedésekben” látta a megoldást – írta a Magyar Idők. Felidézte a kormányzati előterjesztésnek a demográfiai problémákra kínált megoldását: e szerint “a népességfejlődés konszolidálását” csakis egy “emelt szintű bevándorlás” biztosíthatja, ami sok százezer, akár milliós nagyságrendű migránst jelent.

A cikk hihetetlennek nevezi, hogy a Gyurcsány-kormány szakértői már 2007-ben kvótákat emlegettek a migrációval összefüggésben.

Ha a vándorláspolitika a keresett szakképzettségűekre, az elnéptelenedő térségben letelepedést vállalókra időben ütemezett, tervezett kvótákat állapít meg, a beilleszkedést hatásosan segíti elő, és a vándorlás kontrollálhatóvá válik, idézte a szakértői dokumentumot.

A kormányzati előterjesztésben kiemelték az illegális bevándorlás elleni küzdelem és a határvédelem fontosságát, az embercsempészetre szakosodott szervezett bűnözői csoportok felszámolását. A következtetések között azonban az olvasható, hogy konkrét becslést kell adni a migráció gazdasági hatásairól, ezután felmerülhet “az amnesztia, tehát az országban illegálisan tartózkodók ideiglenes törvényesítése”, idézték a szakértői anyagot.

A dokumentum készítői külön fejezetet szenteltek a társadalmi kohéziónak, amelynek megerősödése álláspontjuk szerint együtt jár a társadalmi igazságosság és a tolerancia növekedésével. “A társadalmat fel kell készíteni a növekvő migrációra és annak következményeire.”

Ezt a minisztériumok együttműködésével, a regionális szervek, önkormányzatok fokozatos bevonásával képzelték el, de fontos szerepet szántak “a kormányzati szektornál rugalmasabb, nagy szellemi potenciált mozgósítani tudó” civilszervezeteknek is, idézte a Magyar Idők az anyagot.

A stratégia előterjesztői leszögezték, hogy érdemes elemezni és követni a világtrendeket és az Európai Unióban tapasztalható paradigmaváltást, érvényre juttatva a vándorlásbarát “szabályozott nyitottság” szemléletét.

A Magyar Idők szerint a baloldali ellenzék retorikájára jelenleg is jellemző, és az elmúlt években is az volt “a brüsszeli fősodor kritika nélküli, feltétlen elfogadása”. A Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt rendszeresen szembehelyezkedett a magyar kormány álláspontjával, és inkább az uniónál próbált “jó pontokat szerezni”. Így történt ez a migráció kérdésében is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.